Ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που προέρχεται από την Ισπανία μπορεί να είναι ο ένοχος για το δεύτερο και καταστροφικό κύμα που χτύπησε στην Ευρώπη, όπως κατέληξε πρόσφατη έρευνα.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα ανίχνευσε την εξέλιξη και τη μετάδοση του ιού και λέει πως αυτή η παραλλαγή του, που αποκαλούν 20A.EU1, εντοπίζεται στο 90% των κρουσμάτων της Βρετανίας από το καλοκαίρι.

Κάθε μετάλλαξη του ιού έχει τη δική της γενετική υπογραφή, κάτι που σημαίνει πως μπορούν να εντοπιστούν οι απαρχές της.

Οι ερευνητές εντόπισαν την παραλλαγή 20A.EU1 σε μια φάρμα της βόρειας Ισπανίας τον Ιούνιο και θεωρούν πως από κει εξαπλώθηκε σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο μέσω του καλοκαιρινού τουρισμού, μέσα στη γενικότερη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Ένα τέτοιο γεγονός εγείρει ερωτήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν θα μπορούσε να αποφευχθεί η εξάπλωση του νέου στελέχους με καλύτερους ελέγχους σε αεροδρόμια και σημεία εισόδου στις χώρες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης πως αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος κρύβεται πίσω από το 80% των κρουσμάτων της Ισπανίας, το 60% της Ιρλανδίας και το 40% Ελβετίας και Γαλλίας.

Ομάδες επιστημόνων σε Ελβετία και Ισπανία, που χτύπησαν πρώτες το καμπανάκι για τη μετάλλαξη 20A.EU1, προσπαθούν τώρα να αξιολογήσουν αν είναι πιο μεταδοτική και φονική.

Για την ώρα, ισχυρίζονται πως αυτή η μετάλλαξη διευκολύνει τον Sars-CoV-2 να πλήττει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Τον Ιούνιο εντοπίστηκε σε αγρότες της βόρειας Ισπανίας και εξαπλώθηκε μέσα σε έναν μήνα σε όλη την Ισπανία. Από τον Ιούλιο έχει εντοπιστεί σε 12 ευρωπαϊκές χώρες και από κει σε Χονγκ Κονγκ και Νέα Ζηλανδία, μέσω τουρισμού πάντα.