Νέες προεκτάσεις όσον αφορά τις επιπτώσεις που έχει το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου στον οργανισμού έδωσαν οι επιστήμονες. Μέχρι σήμερα η υπνική άπνοια είχε συνδεθεί κυρίως με προβλήματα στην καρδιακή λειτουργία. Πλέον, όμως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι επηρεάζει σημαντικά και την εμφάνισή μας.

Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, έδειξε ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή του ύπνου δεν έχουν νεανικά και ξεκούραστα πρόσωπα και επομένως δείχνουν λιγότερο ελκυστικοί. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι, όταν ακολουθείται θεραπεία, η εμφάνιση βελτιώνεται σημαντικά.

Στη μελέτη συμμετείχαν εθελοντικά 20 ασθενείς, οι οποίοι, στο πλαίσιο της θεραπείας τους, έκαναν χρήση μιας ειδικής μάσκας συνεχούς χορήγησης αέρα. Η μάσκα αυτή κρατά σταθερή την πίεση αέρα μέσα στους αεραγωγούς, οπότε η δίοδος του αέρα είναι ελεύθερη και ο πάσχων αναπνέει ανεμπόδιστα.

Οι ερευνητές, με ένα ειδικό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, φωτογράφησαν τα πρόσωπα των εθελοντών πριν και μετά τη θεραπεία και στη συνέχεια ζήτησαν από 22 άλλους εθελοντές να συγκρίνουν τις φωτογραφίες των ασθενών και κατόπιν να τις βαθμολογήσουν, με βάση το πόσο ελκυστικά έβρισκαν τα πρόσωπά τους. Τουλάχιστον 2 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας, οι βαθμολογητές παρατήρησαν σημαντική βελτίωση για τα 2/3 των περιπτώσεων. Τα πρόσωπα των ασθενών ήταν λιγότερο κόκκινα κάτω από τα μάτια και γύρω από τα μάγουλα και λιγότερο πρησμένα στο μέτωπο, ενώ γενικότερα έδειχναν πιο νεανικά και ζωντανά. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στα χαρακτηριστικά που συχνά συσχετίζονται με την υπνηλία, όπως οι μαύροι κύκλοι και τα πρησμένα μάτια.

Ο επικεφαλής της μελέτης και νευρολόγος γιατρός Ronald Chervin, διευθυντής του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς μετά τη θεραπεία έδειχναν καλύτερα, ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα».

Αυτό που συμβαίνει κατά την υπνική άπνοια είναι ότι η τραχεία έχει μεγάλη κλίση (ιδίως όταν ξαπλώνουμε σε ύπτια θέση) και επομένως εμποδίζεται η δίοδος του αέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διακόπτεται πολλές φορές η αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου για αρκετά δευτερόλεπτα κάθε φορά και το άτομο να καταβάλλει προσπάθεια για να αναπνεύσει. Η θεραπεία της κρίνεται απαραίτητη, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, εκτός από υπνηλία, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας (π.χ. υπέρταση, αρρυθμίες). Το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου έχει άμεση σχέση με την παχυσαρκία και ταλαιπωρεί περισσότερο τον ανδρικό πληθυσμό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Journal of Clinical Sleep Medicine».

Πηγή: vita.gr