Ένα ένζυμο που ευθύνεται για το θάνατο των νευρικών κυττάρων όταν ο ασθενής υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο εντόπισαν Ολλανδοί και Γερμανοί επιστήμονες. Ευελπιστούν πως η χρήση πειραματικού φαρμάκου, που μείωσε σημαντικά την εγκεφαλική ζημιά στα ποντίκια, θα μπορέσει να εφαρμοστεί μελλοντικά και στους ανθρώπους.

Το εγκεφαλικό είναι το πιο συνηθισμένο καρδιαγγειακό πρόβλημα μετά το έμφραγμα και σκοτώνει περίπου 5,7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Ωστόσο οι μέχρι τώρα απόπειρες να αντιμετωπιστεί η κατάσταση του ασθενή μετά το εγκεφαλικό δεν είχαν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πειραματικό φάρμακο VAS2870 που έχει αναπτυχθεί από τη γερμανική
εταιρία φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας Vasopharm και χορηγήθηκε και σε ποντίκια, μπόρεσε να περιορίσει
την εγκεφαλική ζημιά και να διατηρήσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου των
πειραματόζωων, ακόμα και όταν χορηγήθηκε αρκετές ώρες μετά το
εγκεφαλικό.

Η μοναδική ουσιαστικά διαθέσιμη θεραπεία που υπάρχει σήμερα, είναι το αντιθρομβωτικό φάρμακο t-PA, το οποίο όμως πρέπει να χορηγηθεί το πολύ εντός τριών ωρών μετά το εγκεφαλικό, με συνέπεια μόνο το 5% έως 10% των ασθενών να το παίρνει τελικά.

Οι επιστήμονες που αντιμετωπίζουν αυτή την έλλειψη αποτελεσματικών φαρμάκων, ερευνούν κατά πόσο οι βλάβες στους εγκεφαλικούς ιστούς μετά το εγκεφαλικό σχετίζονται με τον μηχανισμό του «οξειδωτικού στρες» που καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Μέχρι τώρα ορισμένα πειραματικά φάρμακα που δοκιμάστηκαν απέτυχαν να καταστείλουν τον οξειδωτικό μηχανισμό, όμως η νέα έρευνα για πρώτη φορά φαίνεται να ανακάλυψε την πηγή του προβλήματος, εντοπίζοντας το ένζυμο ΝΟΧ4.

Το μπλοκάρισμα του συγκεκριμένου ενζύμου με το νέο πειραματικό φάρμακο VAS2870 πέτυχε τη δραστική μείωση της εγκεφαλικής ζημιάς στα πειραματόζωα μετά το εγκεφαλικό.