Ένας πολύ συχνός, αλλά και πολύ δυσάρεστος «επισκέπτης» του καλοκαιριού, είναι σε θέση να μας χαλάσει εντελώς τις διακοπές. Ο λόγος για τη διάρροια του ταξιδιώτη που κυριολεκτικά «θερίζει» στα καλοκαιρινά θέρετρα και ιδιαιτέρως στους εξωτικούς προορισμούς.

Η συγκεκριμένη ασθένεια παρουσιάζεται σε μεμονωμένα άτομα ή με τη μορφή μικρής επιδημίας και ως κυριότερη της αιτία αναγνωρίζονται τα κακώς συντηρημένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο Κώστας Νταλούκα, «Η νόσος προσβάλλει πολλούς τουρίστες ειδικά όταν υπάρχει σημαντική διαφορά στο κλίμα, τις κοινωνικές συνθήκες και το επίπεδο υγιεινής από τις αντίστοιχες συνθήκες που επικρατούν στον τόπο από τον οποίο προέρχονται. Το σύνδρομο εκδηλώνεται με διάρροια, ανορεξία, ναυτία, εμετό και πυρετό. Τα συμπτώματα αυτά αρχίζουν απότομα και συνοδεύονται από πόνο στην κοιλιά. Συνήθως όμως υποχωρούν χωρίς θεραπεία μέσα σε μία έως και τρεις ημέρες. Η κυριότερη προφύλαξη είναι η αποφυγή των πιθανών πηγών μολύνσεως, όπως ύποπτων γαλακτομικών προϊόντων, παγωτών, μολυσμένου νερού, θαλασσινών και νωπών λαχανικών και φρούτων που δεν έχουν πλυθεί καλά. Η κυριότερη αιτία είναι διάφορα μικρόβια, τοξίνες μικροβίων και ιοί, που όταν αναπτυχθούν στο φαγητό γίνονται αίτια γαστρεντερίτιδας. Η ζέστη του καλοκαιριού αποτελεί ιδανικό παράγοντα για το γρήγορο πολλαπλασιασμό τους».

Ως γνωστόν οι οξείες γαστρεντερίτιδες προσβάλλουν με μεγαλύτερη συχνότητα τα παιδιά. Η ελαφριά μορφή εμφανίζεται με 1-5 εμετούς και 3-6 διαρροϊκές κενώσεις, που μπορεί να συνοδεύονται κατά διαστήματα από ήπιους πόνους στην κοιλιά και χαμηλό πυρετό.