Νέα αμερικανική έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα για τη χορήγηση ορμονών στις γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης και να προκαλέσει έκπληξη σε ασθενείς και γιατρούς σχετικά με τους κινδύνους της ορμονοθεραπείας.

Τις περισσότερες φορές οι φόβοι σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των ορμονών στη γυναίκα σχετίζονται με το συνδυασμό δύο ορμονών, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, οι οποίες καταπολεμούν τις εξάψεις που προκαλεί η εμμηνόπαυση και συνδέονται με αυξημένα ποσοστά καρκίνου του στήθους.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας μελετήθηκαν 10.739 γυναίκες, οι οποίες είχαν υποστεί υστερεκτομή, δηλαδή αφαίρεση της μήτρας λόγω καρκίνου. Στις γυναίκες που χορηγήθηκαν μόνο οιστρογόνα και ενώ σταμάτησαν τη θεραπεία το 2004, οι ερευνητές συνέχιζαν να μελετούν την πορεία της υγείας τους. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση οιστρογόνων στις περιπτώσεις της υστεροκτομής μείωνε κατά 23% την πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο στο στήθος.

Κανένας δεν γνωρίζει ακριβώς γιατί η θεραπεία με οιστρογόνα μειώνει τα επίπεδα εμφάνισης καρκίνου του στήθους. Μία από τις εξηγήσεις που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι όσες γυναίκες βρίσκονται στην εμμηνόπαυση έχουν χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων και η θεραπεία με αυτή την ορμόνη προκαλεί το θάνατο των κυττάρων που υπάρχουν στους όγκους.