Περισσότεροι από 50 οικίσκοι που φιλοξενούσαν περισσότερους από 800 πρόσφυγες καταστράφηκαν από την πυρκαγιά στη Μόρια της Λέσβου, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καταγραφή των ζημιών από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Επίσης, η πυρκαγιά κατέστρεψε γύρω στις 40 – 50 σκηνές.

Σύμφωνα με πηγές της Ύπατης Αρμοστείας, η πυρκαγιά υπολογίζεται ότι έχει επηρεάσει περίπου το μισό πληθυσμό των προσφύγων που διέμεναν στο hotspot, δηλαδή περίπου 2.000 άτομα. Από αυτούς, 95 ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο πρώην ΠΙΚΠΑ και περίπου 90 πρόσφυγες στη δομή του Καρά Τεπέ.

Σήμερα και μόλις ολοκληρωθεί ο καθαρισμός της Μόριας από τα συνεργεία του δήμου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα ξεκινήσει να στήνει εκ νέου σκηνές, ενώ Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα διανείμουν στρώματα, κουβέρτες και νερό. Επίσης, ομάδες κοινωνικών επιστημόνων προσφέρουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πρόσφυγες. Αύριο, θα μεταφερθούν στο νησί και επιπλέον 100 οικογενειακές σκηνές από την Αθήνα, για να καλύψουν τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν. Σημειώνεται, ότι οι σκηνές έχουν τη δυνατότητα να στεγάσουν από έξι έως δέκα άτομα η κάθε μία.

moriahotspot2

Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα εάν η πυρκαγιά κατέστρεψε ανθρωπιστικό και υγειονομικό υλικό, καθώς η αποτίμηση των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δύο διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα στη Λέσβο

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας ανακοίνωσε μέτρα στη Λέσβο για την αποκατάσταση της τάξης μεταξύ των προσφύγων, αλλά και σε ό,τι αφορά «προστάτες Χρυσαυγίτες ή υποστηρικτές τους».

«Μαύρες συμμαχίες τύπου Μπαλτάκου, μόνο κακό κάνουν στον τόπο», τόνισε ο κ. Τόσκας, σχολιάζοντας τη δήλωση του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ, Χ. Αθανασίου, ο οποίος είπε ότι συμπαρίσταται στους διαμαρτυρόμενους, (στους οποίους πρωτοστατούσαν χρυσαυγίτες) μετά τις αναταραχές στη Μόρια.

Ο αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογράμμισε ότι αυτές οι καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σωφροσύνη, σύνεση και σχέδιο και κατηγόρησε τον κ. Αθανασίου ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» με τέτοιες δηλώσεις που «δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τόσο από την πλευρά των προσφύγων όσο και από την άλλη πλευρά».

«Συμμαχίες με ακραία στοιχεία έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι τις εκμεταλλεύονται οι ακραίοι χώροι, και αυτοί βγαίνουν στο τέλος κερδισμένοι», επισήμανε ο κ. Τόσκας.

moriahotspot3

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα, ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι αναχώρησαν, με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 από την Αθήνα για τη Λέσβο, δύο διμοιρίες ΜΑΤ (συνολικά 45 άτομα), οι οποίες θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις, αλλά δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες επιχειρησιακής φύσεως. Υπογράμμισε, όμως, ότι τα μέτρα αφορούν και στην αποκατάσταση της τάξης στο hotspot, όσο και στο νησί γενικότερα.

Δύο πλοία για τη φιλοξενία των προσφύγων

Την Τρίτη υπεγράφη από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ναύλωση ενός πλοίου, προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά σε αυτό πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο.

moriahotspot4

Στο πλοίο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άτομα, ενώ αν δημιουργηθούν και νέες ανάγκες για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό της Μόριας, το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να προχωρήσει και στη ναύλωση δεύτερου πλοίου.

Στο μεταξύ, τη διαβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι η κατάσταση στη Λέσβο είναι πλέον υπό έλεγχο, μετέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες μας ενημέρωσαν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και οι περισσότεροι από τους μετανάστες έχουν επιστρέψει στο κέντρο υποδοχής, όπου γίνονται προσπάθειες να επισκευαστούν οι όποιες ζημιές» ανέφερε η Ν. Μπερτό, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή συνεχίζει να παρέχει πλήρη βοήθεια στις ελληνικές αρχές.

moriahotspot5

Σε ό,τι αφορά το συνωστισμό που παρατηρείται στα hotspot στη Λέσβο, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά, που αποτελεί αιτία εντάσεων μεταξύ των μεταναστών, η ίδια εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε δύο πρακτικές που ακολουθούν οι ελληνικές αρχές για την αποσυμφόρηση των hotspot και αφορούν στη μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ξεχωριστά κέντρα και στην προώθηση στην ενδοχώρα, όσων αιτούντων άσυλο δεν είναι δυνατή η επιστροφή τους στην Τουρκία, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας της 20ης Μαρτίου.