Όλοι οι παράνομα κλειστοί χώροι μπορούν πλέον να δηλωθούν και ν α«τακτοποιηθούν» σύμφωνα με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, έπειτα από διευκρινιστική εγκύκλιο που εστάλη χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

‘Όπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, το υπουργείο επιχειρεί να δελεάσει έτσι τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν τα πρόστιμα για να διευθετήσουν για 40 χρόνια τα θέματα με τους ημιυπαίθριους και άλλους κλειστούς χώρους.

«Δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη διευθέτηση στην αυθαιρεσία», δήλωσε μιλώντας το πρωί στον Αθήνα98,4 η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, εκτιμώντας πως η ρύθμιση θα βοηθήσει το αστικό τοπίο.

Από το υπουργείο ξεκαθαρίζεται πως οι ιδιοκτήτες μπορούν να διευθετήσουν θέματα που αφορούν όποια παρανομία έκαναν εντός του νόμιμου περιγράμματος του κτιρίου, αλλά την ευθύνη για τη στατική επάρκεια και τις γενικές ή ειδικές συνθήκες ασφάλειας φέρει ο ιδιοκτήτης.

Την ίδια ώρα, προαναγγέλλεται και νέα φορολόγηση των χώρων που «τακτοποιούνται». Στην εγκύκλιο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τα θέματα φορολόγησης των χώρων που εμπίπτουν στη ρύθμιση του νόμου είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών». Στο μεταξύ, οι ιδιοκτήτες οικοδομών στις οποίες διεκόπησαν οι εργασίες- ακόμη και έπειτα από καταγγελία- τώρα μπορούν να τις συνεχίσουν μετά την καταβολή τουλάχιστον της πρώτης δόσης του ειδικού προστίμου.

Τα παράβολα, το ύψος των οποίων είναι 250 ευρώ για τους παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους και 350 ευρώ για τους υπόλοιπους, καταβάλλονται στις εφορίες (στον κωδικό 3741). Η καταβολή των προστίμων θα αρχίσει από τις 12 Ιουλίου στις τράπεζες, οι οποίες- σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν- έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος και συμμετέχουν στη διαδικασία είσπραξης του Ειδικού Προστίμου Διατήρησης Ρυθμιζόμενων Χώρων.

Σε ό,τι αφορά την ελάχιστη αμοιβή του μηχανικού, με την εγκύκλιο του υπουργείου διευκρινίζεται πως η ελάχιστη ημερήσια αποζημίωση για μηχανικό που διαθέτει έως 10ετή εμπειρία για απασχόληση τουλάχιστον 5 ωρών είναι 232,52 ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αμοιβή μαζί με τον ΦΠΑ φθάνει σχεδόν τα 300 ευρώ. Εάν κάποιος ιδιοκτήτης απευθυνθεί σε μηχανικό με εμπειρία πάνω από 10 χρόνια, αυτός μπορεί να αξιώσει και διπλή αμοιβή, ενώ τα χρήματα που θα δώσει αφορούν μόνο τη σύνταξη μιας τεχνικής έκθεσης και όχι τη διεκπεραίωση της διαδικασίας στις πολεοδομίες. Επίσης η αμοιβή είναι ξεχωριστή ανά ιδιοκτησία. Δηλαδή ένας ιδιοκτήτης με κλειστούς χώρους σε 2 διαμερίσματα- ακόμη και του ίδιου ορόφου- θα πληρώσει διπλά τον μηχανικό.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «τα αναφερόμενα στην προβλεπόμενη από τον νόμο τεχνική έκθεση μηχανικού στοιχεία στηρίζονται στα σχέδια της οικοδομικής άδειας. Δεν ελέγχονται τα προσκομισθέντα παραστατικά, καθώς και τα στοιχεία που δηλώνει ο ιδιοκτήτης στην υπεύθυνη δήλωση, για την αλήθεια των οποίων φέρει ο ίδιος πλήρη την ευθύνη».

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ξέρουν ότι τα πατάρια και οι σοφίτες που δεν έχουν κάτοψη αποτυπώνονται με διαγράμμιση στην κάτοψη του υποκείμενου ορόφου. Επίσης προσκομίζεται είτε ακριβές αντίγραφο του εγκεκριμένου σχεδίου της οικοδομικής άδειας είτε απλό φωτοαντίγραφο, για το οποίο ο αιτών βεβαιώνει στην υπεύθυνη δήλωση ότι είναι ακριβές αντίγραφο του εγκεκριμένου σχεδίου της οικοδομικής άδειας. Ακόμη, με βάση την εγκύκλιο, για τους ιδιοκτήτες που έσπευσαν να τακτοποιήσουν τους κλειστούς χώρους με τη ρύθμιση του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά, αλλά δεν έχουν τη σφραγίδα περαίωσης της διαδικασίας, οι πολεοδομίες χορηγούν τη σφραγίδα. Στις περιπτώσεις ήδη βεβαιωμένων προστίμων, οι πολεοδομίες οφείλουν να ενημερώσουν τις αρμόδιες ΔΟΥ για τους χώρους που τακτοποιήθηκαν και τα αντίστοιχα ποσά, τα οποία δεν αναζητούνται πλέον.