Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο Λουτράκι, ώστε να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά πριν πέσει ο ήλιος, καθώς απειλεί να περάσει την παλαιά εθνική και να κατευθυνθεί προς τα διυλιστήρια.

Έτσι, όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται να την περιορίσουν στο Καλαμάκι, ενώ με ανακοίνωσή της, η Ολυμπία Οδός, αναφέρει:

«Με εντολή της Τροχαίας, για προληπτικούς λόγους έχει κλείσει το τμήμα του αυτοκινητόδρομου από τον κόμβο Αγ. Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς στο Λουτράκι.

Πηγή φωτογραφίας: loutraki365.gr

Η Ολυμπία Οδός παρακαλεί τους οδηγούς που βρίσκονται στο δρόμο να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της Τροχαίας και να επιδείξουν προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή και εκείνους που δεν έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους ακόμα να το αναβάλλουν προσωρινά μέχρι νεοτέρας».

Λίγη ώρα αργότερα έκλεισαν και τα δύο ρεύματα και της παλιάς Εθνικής Οδού και στα δύο ρεύματα.

Μαίνεται η πυρκαγιά στο Λουτράκι – Προς τα διόδια Καλαμακίου κατευθύνεται η φωτιά

Posted by Korinthostv Peloponnisos on Monday, July 17, 2023

Συνδρομή του στρατού

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 135 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 50 οχήματα, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου θα πραγματοποιούν ρίψεις νερού από οκτώ αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα. Μάλιστα, δύο από τα ελικόπτερα έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ και ένα ακόμη για τον συντονισμό τους.

Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 40 άτομα ως πεζοπόρα τμήματα, καθώς και τέσσερα μηχανήματα έργων.

Σύμφωνα πάντα με την πυροσβεστική, απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι σε αρκετές περιπτώσεις και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές σε αρκετά σπίτια.

Απανωτές εκκενώσεις

Επίσης, πραγματοποιούνται συνέχεια εκκενώσεις περιοχών και απομακρύνονται κάτοικοι, καθώς οι φλόγες είναι ανεξέλεκτες. Χαρακτηριστικά, έγινε αυτό που απευχόντουσαν όλοι, αφού ο άνεμος άλλαξε φορά και η φωτιά πλέον «κατεβαίνει» προς τον οικισμό Άγιου Χαράλαμπου.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν να απομακρύνουν τους κατοίκους από τον οικισμό πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα. Οι κάτοικοι αυτή την ώρα, βλέπουν το πύρινο μέτωπο να πλησιάζει τα σπίτια τους χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι.

«Μπορείς να φέρεις κανένα βυτίο εδώ;» είπε σε έξαλλη κατάσταση κάτοικος του οικισμού στον Άγιο Χαράλαμπο ο οποίος έβλεπε τη φωτιά να απειλεί το σπίτι του. «Πού είναι τα αεροπλάνα; Δύο ώρες περιμένουμε… Ντροπή», είπε άλλη κάτοικος σε μεγάλη ένταση.

Ακόμη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, υπάρχει μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία διαμένει στον οικισμό του Αγίου Χαράλαμπου και οι συγχωριανοί της δεν την έχουν δει ανάμεσά τους και πιστεύουν πως είναι ακόμα στο σπίτι της και δεν το έχει εγκαταλείψει με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και η ζωή της από τη φωτιά.

Επιπλέον, στο «Αλεξάνδρειο» συνεδριακό κέντρο μεταφέρθηκαν με ασφάλεια, σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου, οι τρόφιμοι του γηροκομείου «Ελπίς», έπειτα από την εντολή εκκένωσης που δόθηκε, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή Καλλιθέα.

Σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκκένωση της κατασκήνωσης Sportcamp Loutraki ολοκληρώθηκε με ασφάλεια και τα παιδιά βρίσκονται στο κλειστό γυμναστήριο «Γ. Γαλανόπουλος».

Κάηκαν σπίτια, επιχειρούν πολλοί πυροσβέστες

Τα πρώτα σπίτια κάηκαν στον οικισμό Ειρήνη, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός πραγματοποίησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, η φωτιά κατευθύνθηκε απειλητικά προς Άγιο Χαράλαμπο με μεγάλη ταχύτητα προκαλώντας υλικές ζημιές σε αρκετές οικίες. Εκδόθηκαν 3 μηνύματα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών, Καλλιθέα, Πευκιά, Ειρήνη στη συνέχεια από ‘Αγιο Χαράλαμπο και στο τρίτο μήνυμα από Ίσθμια, Καλαμάκι και Παράδεισο προς ασφαλή σημεία.

«Κι εδώ οι πυροσβέστες σε αρκετές περιπτώσεις απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλείς προορισμούς», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά 135 πυροσβέστες 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν, 8 αεροσκάφη 5 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 ελικόπτερα έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ κι ένα ακόμη για τον συντονισμό τους. Επίσης το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 40 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα καθώς και τέσσερις προωθητές γαιών.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη φωτιά: