Οι ηλεκτρονικές απάτες δυστυχώς δεν έχουν τέλος. Πλέον οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν το υπουργείο Οικονομικών και την μέγιστη πράξη, την επιστροφή φόρου, για να ξεγελάσουν τους πολίτες και να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά. Ένα τέτοιο email έλαβαν πολλοί συμπολίτες μας αυτές τις ημέρες. Αν το δείτε στο  ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο απλά σβήστε το χωρίς να κάνετε καμία απολύτως άλλη ενέργεια. Με σκοπό να «τσιμπήσει το δόλωμα» ο κάθε ανυποψίαστος πολίτης, οι επιτήδειοι του διαδικτύου εφευρίσκουν νέους τρόπους πιο πειστικούς για να αποσπούν άλλοτε μικροποσά και σε άλλες περιπτώσεις ποσά χιλιάδων ευρώ.

Η φοροτεχνικός κυρία Φιλοθέη Μακριδάκη μίλησε στο Newsbeast.gr για το νέο τρόπο δράσης των επιτηδείων. Ωστόσο, έλαβε και η ίδια ένα αντίστοιχο μήνυμα, μη γνωρίζοντας φυσικά οι επιτήδειοι ότι αναφερόταν σε ειδικό…. Όπως λέει η φοροτεχνικός αρκετοί φορολογούμενοι δυστυχώς την «πάτησαν»…

«Οι κακόβουλοι διαρκώς εφευρίσκουν νέους τρόπους εξαπάτησης των χρηστών και οι χρήστες από την πλευρά τους δεν έχουν ικανοποιητική εκπαίδευση να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν τις διαδικτυακές απάτες», σημειώνει η φοροτεχνικός.

Φιλοθέη Μακριδάκη
Η φοροτεχνικός κυρία Φιλοθέη Μακριδάκη

Το mail αναφέρει: «Η Εφορία υπολόγισε τη φορολογική σας δήλωση, δικαιούστε επιστροφή φόρου 634,13 ευρώ. Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε το ποσό στον λογαριασμό σας. Αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε τα στοιχεία του τρέχοντος λογαριασμού σας. Το ποσό της επιστροφής φόρου θα παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρι να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας.» ενημερώνει για το τι αναφέρει το mail η κυρία Μακριδάκη.

Τελευταία, οι ομάδες που δραστηριοποιούνται στο έγκλημα των ηλεκτρονικών απατών στην Ελλάδα, εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πλατφόρμα gov.gr. «Στέλνονται έτσι παραπλανητικά μηνύματα στο κινητό ή στον λογαριασμό που διατηρούν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μέσω των οποίων ενημερώνονται για τάχα άμεση επιστροφή φόρου. Το μήνυμα προέρχεται δήθεν από το gov.gr» υπογράμμισε η φοροτεχνικός. Πρόκειται για μια απομίμηση της πλατφόρμας, και έτσι δεν είναι εύκολα διακριτό από τον παραλήπτη ότι πρόκειται για απάτη.

«Είναι στ’ αλήθεια γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες ακολουθούν το email και περιπλανιόνται δίχως να το καταλάβουν. Όταν πλέον διαπιστώσουν τι έχει γίνει είναι πολύ αργά» ανέφερε η κυρία Μακριδάκη.

Το μήνυμα, περιλαμβάνει πολλαπλούς κρυφούς συνδέσμους «ψαρέματος». Ο πολίτης καλείται να επιλέξει την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται και στη συνέχεια ο χρήστης ανακατευθύνεται σε μία ψεύτικη σελίδα, με θέμα το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

«Όταν αρχίζει να πληκτρολογεί τους κωδικούς του, για να μπει στον λογαριασμό της τράπεζας, καταγράφονται όλα τα πλήκτρα που χρησιμοποιούνται και προωθούνται στον απατεώνα» σημείωσε η κυρία Μακριδάκη και πρόσθεσε «πρόκειται ουσιαστικά για σελίδες οι οποίες λειτουργούν ως καθρέφτης, με σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση στους κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών, ώστε να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, με τους ειδικούς του χώρου της κυβερνοασφάλειας, να υποστηρίζουν ότι αυτή η διαδικασία έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας» υπογράμμισε.

«Προσοχή στα email που λαμβάνεται, στα μηνύματα στο κινητό που σας προτείνουν να ακολουθήσετε συνδέσμους τους οποίους όταν ανοίγουν έχουν την εικόνα του τραπεζικού σας λογαριασμού αλλά και τις τηλεφωνικές κλήσεις που και καλά θέλουν να σας δώσουν επιστροφή χρημάτων από την Εφορία…» κατέληξε η φοροτεχνικός.