Το χάος συνεχίστηκε και σήμερα στην Αττική Οδό με εκατοντάδες αυτοκίνητα κολλημένα στο χιόνι, ενώ ερωτήματα δημιουργούνται για την αποζημίωση των 2.000 ευρώ στους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν επί ώρες εγκλωβισμένοι στο κρύο. Σε ποιους θα δοθούν, πώς θα αποδειχθεί ότι ήταν ανάμεσα σε αυτούς που ακινητοποιήθηκαν, θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις;

«Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι οι 2.000 ευρώ αφορούν το όχημα. Άρα, τι θα γίνει όταν κάποιος δεν είναι ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου οχήματος, αλλά για παράδειγμα ο οδηγός του ταξί; Όταν σε αυτή την περίπτωση υπήρχαν συνεπιβάτες, οι οποίοι επίσης βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και για αυτούς δεν έχει υπάρξει κάποιος λόγος. Υπάρχει ζήτημα ακόμη επειδή άνοιξαν οι μπάρες και κάποιοι μπήκαν χωρίς να πάρουν εισιτήριο ή χωρίς να χρησιμοποιήσουν το e-pass… Δεν υπάρχει κάποιο αποδεικτικό από το οποίο προκύπτει ότι ήταν εκεί», δήλωσε η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Η ίδια σημείωσε πως μπορεί να αποδειχθεί ενδεχομένως από τις κάμερες ή από φωτογραφικό υλικό που έχουν και οι ίδιοι, από τις κλήσεις που έκαναν και σε κάποιες περιπτώσεις καταγράφηκαν. «Αυτά όμως τα θέματα δεν μας τα έχουν διαλευκάνει ώστε να γνωρίζουμε ποιοι τελικά είναι αυτοί» που δικαιούνται τις 2.000 ευρώ.

«Και τι θα γίνει στην περίπτωση που κάποιος υπέστη ηθική βλάβη μεγάλη, όταν υπήρξε επιδείνωση στην κατάσταση της υγείας του, όταν υπέστη υλικές ζημιές; Η αποζημίωση πρέπει να είναι εύλογη και να είναι πλήρης. Δεν μπορεί να υπάρξει μόνο ένα ποσό το οποίο δίνεται οριζόντια σε όλους και ειδικά αν υπάρχουν και κάποιες βεβαιώσεις που πρέπει να υπογράψουν οι συμπολίτες μας που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι», συνέχισε η δικηγόρος.

Σχετικά με τις βεβαιώσεις ανέφερε πως «το πιο πιθανό είναι και αυτό θα πρότεινα κι εγώ αν η Αττική Οδός ήταν πελάτης μου και θα έπρεπε με κάθε τρόπο να διασφαλίσω τα δικαιώματά τους, οι νομικοί τους λοιπόν θα προτείνουν ότι θα πρέπει να υπογράψουν μια βεβαίωση ότι παραιτούνται όλων των αξιώσεων και των απαιτήσεών τους και αν έχουν καταθέσει κάποιο δικόγραφο, παραιτούνται και από αυτό. Άρα θα πάρουν μόνο τις 2.000, ενώ όλες οι άλλες βλάβες τις οποίες έχουν υποστεί, αυτές με κάποιο τρόπο δεν θα επιδικαστούν».

Διευκρινίσεις Καραμανλή για τη διεκδίκηση μεγαλύτερων αποζημιώσεων

Ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, διευκρίνισε πάντως σε σημερινές του δηλώσεις πως όσον αφορά στην αποζημίωση των πολιτών, ότι τα 2.000 ευρώ θα δοθούν άμεσα σε όσους ταλαιπωρήθηκαν στην Αττική Οδό ενώ όσοι το επιθυμούν θα έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν στην δικαιοσύνη να διεκδικήσουν μεγαλύτερη αποζημίωση.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι για πρώτη φορά οι πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν έχουν την δυνατότητα να πάρουν αποζημίωση από εκείνους που ευθύνονται για την ταλαιπωρία τους. Όπως εξήγησε, αυτή η δυνατότητα δόθηκε με νόμο της σημερινής Κυβέρνησης γεγονός που σημαίνει ότι το Κράτος είναι υποχρεωμένο να αναγνωρίζει τις αστοχίες και να τις μετουσιώνει σε ουσιαστικές πράξεις.

Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας: Οι πληγέντες πολίτες δικαιούνται πραγματικής και πλήρους αποζημίωσης

Χάος και σήμερα στην Αττική Οδό

«Οι πληγέντες πολίτες δικαιούνται πραγματικής και πλήρους αποζημίωσης και ικανοποίησης της ηθικής τους βλάβης» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας με αφορμή τους πολίτες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Ελπίδα.

Οι δικηγόροι δηλώνουν έτοιμοι να «σταθούν αρωγοί στους πληγέντες» σημειώνοντας ότι «η οριζόντια και συμβολική παροχή ποσών, στα πλαίσια, προφανώς, της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποζημιωτική ευθύνη, που υπέχουν τόσο το Δημόσιο και οι ΟΤΑ, όσο και οι ιδιωτικές εταιρίες (π.χ. παραχωρησιούχοι, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ).»

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΔΣΑ έχει ως εξής:

Το ΔΣ του ΔΣΑ, μετά τη συνεδρίασή του, στις 25.1.2021, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

  1. Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής και των υπολοίπων περιοχών, που επλήγησαν από την κακοκαιρία, βίωσαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, απαράδεκτες για ένα σύγχρονο κράτος που οφείλει να σέβεται και να προστατεύει τους πολίτες του.

Πέραν των πολιτικών ευθυνών των αρμοδίων φορέων , πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες, που αναλογούν. Οι πληγέντες πολίτες δικαιούνται πραγματικής και πλήρους αποζημίωσης και ικανοποίησης της ηθικής τους βλάβης. Η οριζόντια και συμβολική παροχή ποσών, στα πλαίσια, προφανώς, της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος δεν μπορεί να υποκαταστήσειτην αποζημιωτική ευθύνη, που υπέχουν τόσο το Δημόσιο και οι ΟΤΑ, όσο και οι ιδιωτικές εταιρίες (π.χ. παραχωρησιούχοι, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ).

Ο ΔΣΑ και τα μέλη του θα σταθούν αρωγοί στους πληγέντες.

Είναι, τέλος, αυτονόητο ότι η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει χωρίς χρονοτριβή τα προβλήματα και τις ζημίες που προκλήθηκαν στις δημόσιες υποδομές, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα και με ασφάλεια η οικονομική και κοινωνική ζωή.

  1. Η αδυναμία διενέργειας διαδικαστικών πράξεων, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να προβεί άμεσα στις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου όσες διαδικαστικές πράξεις δεν διενεργήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας και της μη λειτουργίας, εκ του λόγου αυτού, των Δικαστηρίων,να θεωρηθούν εμπρόθεσμες, ακόμη και εάν διενεργηθούν μετά την λήξη των εκτάκτων περιστάσεων και όσες προθεσμίες δεν κατέστη εφικτό να τηρηθούν για τους ίδιους λόγους, να μην χαθούν.

Τούτο αφορά τις πολιτικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις, καθώς και όσες αφορούν σε διοικητικές προσφυγές ή άλλες ενέργειες ενώπιον διοικητικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις είχαν εισαχθεί και κατά την επαναλειτουργία των δικαστηρίων μετά την αναστολή των εργασιών τους λόγω COVID-19 (βλ. άρθρα 83, 84 ν. 4790/2021).

Συγκροτήθηκε Επιτροπή του ΔΣ του ΔΣΑ με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού και των συμβούλων Φώτη Γιαννούλα, Σωτήρη Διαμαντόπουλου, Δημήτρη Λυρίτση και Θεόδωρου Μαντά, προκειμένου να συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αντικείμενο την προώθηση των απαιτούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων.