Στη νέα παραλλαγή του φονικού κορονοϊού η οποία φαίνεται να έχει σχέση με τη μετάλλαξη Όμικρον και έτσι φαίνεται είναι και περισσότερο μεταδοτική, εστίασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την Παρασκευή (21/1) ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. 

«Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Ωστόσο, η νέα αυτή μετάλλαξη του κορονοϊού φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με την Όμικρον και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Όμικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη» υπογράμμισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

«Η κάλυψη με την τρίτη δόση του εμβολίου ανέρχεται στο 91% για τη μετάλλαξη Όμικρον» διαμήνυσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση στην πορεία πτώσης της πανδημίας»

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι παρατηρείται μια σημαντική επιβράδυνση στην πορεία πτώσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

«Το Rt είχε πέσει στο 0,67 και χθες ανέβηκε στο 0,7 και εκτιμούμε ότι έχει να κάνει και με την πορεία του καιρού και περιμένουμε ότι θα επιταθεί και αυτή την εβδομάδα που θα  έχουμε πολικό ψύχος» δήλωσε κλείνοντας.