Η βιολόγος-ανθρωπολόγος, Έλεν Φίσερ, δίνει μία πολύ απλή απάντηση του πώς είναι να είναι κανείς ερωτευμένος με κάποιον.

Με απλά λόγια, λέει, αυτό το άτομο γίνεται το κέντρο του κόσμου. Έχετε μία ακαταμάχητη επιθυμία να είστε συνεχώς με αυτό το άτομο, όχι μόνο σεξουαλικά, αλλά και αισθηματικά.

Είναι εμμονή, λέει η κ. Φίσερ, εξηγώντας ταυτόχρονα γιατί απατάμε.

Όπως λέει, η Βιολογία είναι λιγότερο ρομαντική. Ο έρωτας είναι αυξημένη δραστηριότητα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, όπως άλλωστε έχει φανεί και σε πειράματα που έχουν γίνει σε ερωτευμένους ανθρώπους.

Στην ερώτηση λοιπόν τι κάνει τους ανθρώπους να απαντάνε, παρότι αγαπάνε κάποιον, είναι ότι το πρόβλημα με τον έρωτα είναι ότι δεν είναι η αποκλειστική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Υπάρχει η σεξουαλική παρόρμηση, όπως και το συναίσθημα ενός ανθρώπου που έχει να κάνει με τη δέσμευση και την επιθυμία να περάσει τη ζωή του με έναν άλλον άνθρωπο και να κάνει παιδιά μαζί του.

Ωστόσο, πρόκειται για τρεις διαφορετικές λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου -τον έρωτα, τη σεξουαλική παρόρμηση και τη δέσμευση- οι οποίες δε συνδέονται πάντα μεταξύ τους.

Οπότε, όπως εξηγεί η Έλεν Φίσερ, είναι δυνατό ένας άνθρωπος να αισθάνεται βαθιά δέσμευση με το σύντροφό του και ταυτόχρονα να αγαπά έναν άλλον ή να αισθάνεται σεξουαλική έλξη για κάποιον άνθρωπο.

«Με λίγα λόγια, είναι δυνατό να αγαπάτε περισσότερους από έναν ανθρώπους ταυτόχρονα», δήλωσε η κ. Φίσερ.

Και γι’ αυτό το λόγο, όπως εξηγεί, κάποιοι άνθρωποι απατούν τους συντρόφους τους.

Οι διαφορετικές λειτουργίες του εγκεφάλους, προσθέτει είναι επίσης ο λόγος που μπορεί να ξαπλώνετε το βράδυ στο κρεβάτι σας και να αισθάνεστε τη δέσμευση και την αγάπη με το σύντροφό σας, αλλά ταυτόχρονα να σκέφτεστε ερωτικά και κάποιον άλλον.