Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της Ελλάδας σε κέντρο του καταδυτικού τουρισμού, αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού, σε μία προσπάθεια να μπει δυναμικά στην αγορά που υπολογίζεται στα δύο δισ. ευρώ στην Ευρώπη.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης σε συνέδριο με θέμα «Βιοποικιλότητα και Καταδυτικός Τουρισμός στις Ελληνικές Θάλασσες», στόχος είναι να ενισχυθούν οι επενδύσεις που αφορούν στον καταδυτικό τουρισμό και να ξεπεραστούν διάφοροι σκόπελοι για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

Παράγοντες που θα ενισχύσουν τον καταδυτικό τουρισμό είναι τόσο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αλλά και οι συνέργειες που θα προκύψουν από την «προσγείωση» στην Ελλάδα των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, με έμφαση τους τουρίστες από τη Ρωσία, μεγάλο μέρος των οποίων ασχολείται με τη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού.

Στην Ευρώπη οι φανατικοί του καταδυτικού τουρισμού ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια, με το 70% των εν λόγω τουριστών να επιλέγουν μεσογειακούς προορισμούς για να κάνουν το χόμπι τους (Αίγυπτο, Μάλτα, Ισπανία, Τυνησία, Κροατία και Τουρκία). Ενδεικτικό του υψηλού οικονομικού κύρους αυτών των τουριστών, είναι το γεγονός ότι κατά μέσο όρο πραγματοποιούν 7 με 10 διανυκτερεύσεις και η μέση ημερήσια δαπάνη τους ξεπερνάει τα 400 ευρώ.