Με την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για το μίνι lockdown που βλέπουμε να εφαρμόζεται από το περασμένο καλοκαίρι και έπειτα (δηλαδή απαγόρευση μουσικής στα μαγαζιά και κυκλοφορίας από τις 01.00 ως τις 06.00) να «περιμένει» το πάτημα του κουμπιού (η απόφαση αναμένεται εντός της ημέρας), οι γιατροί και ο δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη έχουν αρχίσει να νιώθουν ότι θα ξυπνήσει ο εφιάλτης του περσινού Νοέμβρη.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

«Θα είναι μια οδυνηρή απόφαση για την Θεσσαλονίκη, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, αλλά προέχει η υγεία των πολίτων» λέει στο Νewsbeast ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σχολιάζοντας την πιθανή απόφαση για ένα μίνι lockdown (παρότι τα πρόσθετα μέτρα είχαν αποκλειστεί, τα μέλη της επιτροπής φαίνεται ότι ανησυxούν) και προσθέτει: «Αν αυτό πρέπει να γίνει, αυτό θα γίνει. Κανείς δεν θέλει να ζήσουμε ξανά ο, τι ζήσαμε τον Νοέμβριο του 2020».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό κομμάτι της επιδημιολογικής επιβάρυνσης της Θεσσαλονίκης έχει να κάνεί τόσο με τη δύκολη κατάσταση μέσα στα νοσοκομεία και στην κοινότητα, αλλά και με το φορτίο που «έρχεται» από άλλες περιοχές. Όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος: «η Θεσσαλονίκη είναι το χωνί όλων των γύρω περιοχών της Βόρειας Ελλάδας».

Ο ίδιος σπεύδει βέβαια να συμπληρώσει ότι συγκεκριμένοι δήμοι της Θεσσαλονίκης έχουν χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και αυτό επιβαρύνει την πόλη. Την ίδια στιγμή, ούτε τα στοιχεία από τα λύματα της πόλης είναι καλά, δεδομένου ότι δείχνουν αύξηση +18% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν.

Λογικό το lockdown λέει ο Νίκος Καπραβέλος

«Με τόσα κρούσματα και τέτοια πίεση στο σύστημα υγείας είναι λογικό και επόμενο να πάμε σε μίνι lockdown» λέει στο Newsbeast και ο επικεφαλής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. Όπως συμπληρώνει: «αφού δεν υπάρχει συμμόρφωση από τον κόσμο ούτε στα μέτρα προστασίας ούτε στον εμβολιασμό κάτι πρέπει να γίνει.

» Κανείς δεν θέλει να διακόπτεται η ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά έχουμε ξεκινήσει ολοταχώς να πηγαίνουμε για νέα τραγωδία στη Θεσσαλονίκη»

20 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ του Παπανικολάου, ο ένας αρνούνταν να διασωληνωθεί

Σύμφωνα με τον κο Καπραβέλο η αύξηση των κρουσμάτων είναι εμφανής τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην κοινότητα. « Αυτή τη στιγμή έχουμε 20 γεμάτα κρεβάτια στη ΜΕΘ του Παπανικολάου, 20 διασωληνωμένους, όλοι ανεμβολίαστοι. Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν 3 οι διασωληνωμένοι. Είναι εμφανής η διαφορά. Σε ένα μήνα από τώρα δηλαδή που θα είμαστε στο χειμώνα τι θα γίνεται στα νοσοκομεία μας; Και με τα υπόλοιπα νοσήματα τι θα γίνει; Με τα χειρουργεία; Με τους καρκίνους;»

Σημειώνεται εδώ ότι ο ένας από τους πολίτες που διασωληνώθηκαν σήμερα δεν ήθελε να διασωληνωθεί μιας και είναι αρνητής του κορονοϊού και του εμβολιασμού και χρειάστηκε τηλεφώνημα από τους γιατρούς σε συγγενή του για να πειστεί.

Ο κος Καπραβέλος τόνισε και αυτός με τη σειρά του πως η Θεσσαλονίκη «χωνεύει» αυτή τη στιγμή την επιδημιολογική έκρηξη που συμβαίνει ολόγυρα της στην Βορεια Ελλάδα.

Όπως μας περιγράφει ο ίδιος: «Δεν βάζουμε στο νοσοκομείο μόνο Θεσσαλονικείς. Έχουν αρχίσει ήδη οι διακομιδές από νοσοκομεία σε άλλους νομούς. Σήμερα κάναμε εισαγωγές ασθενών από την Δράμα. Το νοσοκομείο εκεί ξεπέρασε το όριο. Αυτό δεν είναι ένα καλό σημάδι».