Μια κατάσταση που μεταβάλλεται διαρκώς με το ένα μέτωπο να ανοίγει και το άλλο να κλείνει διαμορφώνεται τις τελευταίες εβδομάδες στον χώρο της δημόσιας υγείας. Μπορεί η μεγαλύτερη αγωνία στην κυβέρνηση να είναι το χτίσιμο του τείχους ανοσίας ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, τα προβλήματα που έρχονται να προστεθούν απαιτούν ειδική και άμεση διαχειριστική ικανότητα.

Την ίδια ώρα, τα κενά από τις αναστολές των ανεμβολίαστων υγειονομικών δεν καλύπτονται εύκολα με πολλούς διοικητές νοσοκομείων και κέντρων υγείας να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Παράλληλα, το σκάνδαλο με τα πλαστά πιστοποιητικά όλο και γεννάει νέες περιπτώσεις, ενώ σε τοπικό επίπεδο πολλές περιοχές της χώρας είναι ήδη στο κόκκινο με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται τοπικά lockdown τα οποία «τραυματίζουν» τις τοπικές οικονομίες.

Στο «παιχνίδι» και εκπαιδευτικοί – Η Δράμα το νέο «θέατρο» παρανομίας

Στη Δράμα, οι καταγγελίες δεν είναι μόνο για υγειονομικούς αλλά και για εκπαιδευτικούς και δημοτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι φέρεται να έχουν προμηθευτεί πλαστά πιστοποιητικά νόσησης. Όπως υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει φουσκώσει. «Όσοι δεν ήθελαν να εμβολιαστούν, βρήκαν αυτό το «παραθυράκι», συνεργάστηκαν με ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια, και ίσως με γιατρούς που εκτελούσαν αυτά τα τεστ στα ιατρεία τους, πήραν ένα χαρτί και δηλώθηκαν στην πλατφόρμα ότι νοσούν εκείνη τη στιγμή» καταγγέλλει στο Newsbeast η Γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Όλγα Βασιλείου.

Η ταρίφα για τα πλαστά rapid test

Οι ενδιαφερόμενοι προμηθεύονται το ψευδώς θετικό rapid τεστ έναντι χρηματικού ποσού, με την «ταρίφα» να ξεκινάει από 10 ευρώ και να φτάνει ακόμα και τα 50 ευρώ.

«Αν βρεθεί έστω και ένας συνάδελφος από τη Δράμα ότι έχει προχωρήσει σε πλαστά πιστοποιητικά κ καταχωρίσεις rapid περιστατικών, θα ήθελα το υπουργείο Υγείας να του πάρει και την άσκηση αδείας επαγγέλματος» επισήμανε η Πρόεδρος Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας, Παρθένα Κιόρτεβε.

Πολλά τα κενά από τις αναστολές

Οι υγειονομικοί που έχουν τεθεί ήδη αναστολή δεν είναι λίγοι. Μάλιστα, οι περισσότεροι προέρχονται από μικρά νοσοκομεία.

Από τους 9.540 υγειονομικούς στην Θεσσαλονίκη, οι 697 τέθηκαν σε αναστολή.

Αφορά τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, Άγιος Παύλος, Θεαγένειο, Γεννηματάς και Άγιος Δημήτριος.

Στα Γενικά Νοσοκομεία Βέροιας, Πολύγυρου, Σερρών και Έδεσσας το 10% των εργαζομένων είναι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας, τέθηκε σε αναστολή ο Διευθυντής της νεφρολογικής και του αναισθησιολογικού.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας από τους 21 τραυματιοφορείς οι 5 τέθηκαν σε αναστολή.

Στα Μουδανιά, από τους 60 υγειονομικούς εργαζόμενους, οι 19 τέθηκαν σε αναστολή.

Τέλος, στο Παλαιοχώρι, η μοναδική Διοικητική υπάλληλος είναι σε αναστολή.

Επίσημη πρώτη για Μίνα Γκάγκα

«Όπου υπάρχουν καταγγελίες θα ελέγχονται, και φυσικά όπου εμπλέκονται υγειονομικοί θα απομακρύνονται από την εργασία τους και θα ακολουθούνται όλες οι πειθαρχικές κυρώσεις και οι νομικές κυρώσεις» ανέφερε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Νέα μίνι lockdown

Σε μίνι «lockdown» μπήκαν Αργολίδα και Ευρυτανία από σήμερα 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και στον Δήμο Ικαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.