Με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι «η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές των Βιλίων και του Λαυρίου της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής αντίστοιχα, οι οποίες επλήγησαν από δασική πυρκαγιά την Δευτέρα 16 Αυγούστου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου».

«Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων», προστίθεται.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους, καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις καμένες εκτάσεις από το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Σε περίπου 50.000 στρέμματα υπολογίζονται από τo Πληροφοριακό Σύστημα για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System – EFFIS) οι καμένες εκτάσεις σε Βίλια και Κερατέα έως το μεσημέρι της Τρίτης (17/8), σύμφωνα με άρθρο των κ.κ. Α. Καραγιαννίδη και Κ. Λαγουβάρδου στο meteo.gr.

«Καθώς η πυρκαγιά στα Βίλια δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο, το νούμερο αυτό αναμένεται να αλλάξει.

Από αυτά, τα 7.700 στρέμματα περίπου είναι στην Κερατέα και τα υπόλοιπα 43.300 στρέμματα στα Βίλια», αναφέρουν οι δύο επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην πρώτη σχετική εκτίμησή τους, την οποία συνοδεύει σχετική εικόνα.

Στο σχήμα που ακολουθεί – εξηγούν – φαίνονται:

(α) η εικόνα του περιβαλλοντικού δορυφόρου Aqua στις 14:55. Σε αυτή διακρίνονται (με καφέ αποχρώσεις) οι καμένες εκτάσεις σε Κερατέα, Βίλια και Βαρυμπόμπη αλλά και τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς στα Βίλια τη συγκεκριμένη στιγμή.

(β) ένθετοι πίνακες με τις πρώτες εκτιμήσεις του EFFIS για την έκταση των καμένων περιοχών και τα κυριότερα είδη των περιοχών αυτών.