Μεγάλη διάρκεια αναμένεται να έχει το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας, ενώ το θερμοκρασιακό εύρος (διαφορά μέγιστης – ελάχιστης θερμοκρασίας) θα είναι μικρό, όπως ανέφερε η ΕΜΥ σε ανάλυσή της.

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, σε ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για «εξαιρετικά έντονο φαινόμενο της Αστικής θερμικής Νησίδας!» και σημειώνει πως η θερμοκρασιακή διαφορά μέσα στη νύχτα μεταξύ Ηλιούπολης και Ιπποκράτειου Πολιτείας στην Αττική ήταν στους 14 βαθμούς.

«Ποιες περιοχές είχαν την περισσότερη δροσιά αλλά και την περισσότερη ζέστη τη νύχτα που μας πέρασε στην Αττική;», σημειώνει ακόμη και αναρτά έναν πίνακα με τις ελάχιστες θερμοκρασίες στην Αττική:

Εξαιρετικά έντονο το φαινόμενο της Αστικής θερμικής Νησίδας! Στους 14 βαθμούς η θερμοκρασιακή διαφορά μέσα στην νύχτα…

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Friday, July 30, 2021

Σε μια δεύτερη ανάρτησή του σημειώνει πως «188 από τους 432 μετεωρολογικούς σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν σήμερα το πρωί θερμοκρασίες πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου ενώ κατά τόπους στην Αττική και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου ο υδράργυρος δεν κατάφερε να πέσει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια των νυχτερινών και πρώτων πρωινών ωρών!!!».

188 από τους 432 μετεωρολογικούς σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν σήμερα το πρωί θερμοκρασίες πάνω από 25…

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Friday, July 30, 2021

Καύσωνας: Τι είναι η Αστική Θερμική Νησίδα

Σύμφωνα με το meteo.gr, ως Αστική Θερμική Νησίδα (ΑΘΝ) αναφέρεται το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία που παρατηρείται εντός μιας αστικής περιοχής είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτή των περι-αστικών ή υπαίθριων/αγροτικών περιοχών που την περιβάλλουν (Εικόνα 1). Η ένταση του φαινομένου ορίζεται ως η διαφορά της αστικής θερμοκρασίας από την αντίστοιχη περι-αστική ή υπαίθρια/αγροτική.

Το φαινόμενο της ΑΘΝ αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκύπτει λόγω των ανθρωπογενών παρεμβάσεων στο τοπικό κλίμα. Ειδικότερα, η δημιουργία του φαινομένου σχετίζεται πρωτίστως με τις αλλαγές στα χαρακτηριστικά και τη γεωμορφολογία μιας περιοχής, οι οποίες προκύπτουν λόγω της αντικατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος από δομικά υλικά (π.χ., άσφαλτος και τσιμέντο).

Οι τεχνητές επιφάνειες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλότερο δυναμικό αποθήκευσης θερμότητας, η σύνθετη γεωμετρία των δρόμων και των κτιρίων, το μειωμένο ποσοστό βλάστησης και οι ανθρωπογενείς εκπομπές θερμότητας (π.χ., κλιματισμός) επηρεάζουν μια σειρά από φυσικές διεργασίες, όπως το ενεργειακό ισοζύγιο του εδάφους, οδηγώντας τελικά σε ένα πιο θερμό περιβάλλον.