Την αλλαγή των κριτηρίων που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αναγνώριση των Ομάδων Παραγωγών στην Πέλλα, σε ό,τι αφορά για παράδειγμα την αξία της εμπορευθείσας παραγωγής, ζητά ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιο Καρασμάνη.

Όπως προκύπτει από την επιστολή, οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών της περιοχής αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια πολλές δυσκολίες, λόγω της πτώσης ζήτησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, των καιρικών συνθηκών και των μονοκαλλιεργειών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον να «πιάσουν» τους στόχους και η λειτουργία των οργανώσεων να καθίσταται αδύνατη.

Ο κ.Θεοδωρίδης προτείνει την τροποποίηση του κριτηρίου της αξίας της εμπορεύσιμης παραγωγής σε 1 εκατ. ευρώ και του αριθμού των μελών σε 100 παραγωγούς, με αναδρομική ισχύ.

Η αναπροσαρμογή των κριτηρίων προς τα κάτω είναι χρόνιο αίτημα των ίδιων των παραγωγών, το οποίο επανήλθε εκ νέου στην επικαιρότητα μετά το ρωσικό εμπάργκο.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Πέλλας «Μέγας Αλέξανδρος», Στράτος Αυγουστής, είχε δηλώσει ότι οι ομάδες παραγωγών στον νομό, προκειμένου να διατηρήσουν τη μορφή τους ως τέτοιες, πρέπει να έχουν τουλάχιστον 300 μέλη και τζίρο 3 εκατ. ευρώ.

«Αλλά άντε να κάνεις τζίρο 3 εκατ. με τέτοιες τιμές αγοράς των προϊόντων μας. Όπως πάνε τα πράγματα, καμία ομάδα δεν πρόκειται να επιβιώσει στην Πέλλα» είχε υποστηρίξει.

Στην επιστολή του κ.Θεοδωρίδη, που εστάλη κατόπιν σύσκεψης για το θέμα με τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και των αναγνωρισμένων οργανώσεων παραγωγών, αναφέρεται ότι «η απώλεια σημαντικών κοινοτικών πόρων από την τοπική αγροτική οικονομία απόντων των οργανώσεων παραγωγών και το γεγονός ότι όλες οι προσπάθειες για συγχώνευση των φορέων, που έγιναν τόσο από την προηγούμενη όσο και από την προηγούμενη διοίκηση κατέληξαν σε αδιέξοδο, αποτελούν σημαντικούς λόγους για αναπροσαρμογή των κριτηρίων αναγνώρισης αναφορικά με τα μέλη και την αξία τής εμπορευθείσας παραγωγής».