Πλησιάζουμε ολοένα και πιο κοντά στην ανάκτηση της ζωής μας, μετά από 14 μήνες περιορισμών και γενικό «πάγωμα» της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Η κυβέρνηση προχωρά από σήμερα σε άρση μίας σημαντικής δέσμης μέτρων κατά του κορονοϊού, επιχειρώντας να δώσει ώθηση στον εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό, καθώς η χώρα έχει ανάγκη από έσοδα και οι πολίτες από κανονικότητα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Σε αυτό συμβάλλει η επίσπευση του μαζικού εμβολιαστικού προγράμματος, ο συστηματικός έλεγχος των ασυμπτωματικών φορέων του ιού μέσω των αυτοδιαγνωστικών τεστ και η άνοδος της θερμοκρασίας. Στο πλαίσιο αυτό, στη μάχη για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας, μπαίνουν νέα εμβολιαστικά κέντρα του Ε.Σ.Υ. και κινητά συνεργεία εμβολιασμού, ενώ ουσιαστική είναι η βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πλέον, οι μετακινήσεις ανά την ηπειρωτική Ελλάδα απελευθερώνονται πλήρως σε αντίθεση με τα νησιά (εξαιρουμένης της Εύβοιας, Λευκάδας και Σαλαμίνας) όπου ο ταξιδιώτης υποχρεώνεται με την κράτηση του εισιτηρίου του – αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς- να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση) ή αρνητικό PRC test 72 ωρών ή rapid test – self test 24 ωρών. Συνεπώς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν το εξοχικό τους για παράδειγμα στην Πάρο μόνο με ένα από τα παραπάνω αποδεικτικά έγγραφα, ενώ εάν αυτό είναι στο Λουτράκι περνούν ελεύθερα τα διόδια, χωρίς έλεγχο από τις αρχές. Υπάρχει ωστόσο ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τη διενέργεια self-test πριν και μετά από όλα τα ταξίδια τους.

Παράλληλα, καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032 και το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τ.μ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away. Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00:30 το βράδυ, επιτρέποντας στα καταστήματα εστίασης να υποδέχονται πελάτες μία ώρα παραπάνω. Και μπορεί η μουσική να απαγορεύεται, ωστόσο οι πελάτες μπορούν να διασκεδάσουν για περισσότερη ώρα, χωρίς να είναι διαρκώς με το ρολόι στο χέρι.

Τα επόμενα βήματα «χαλάρωσης» μέχρι τον Ιούνιο

14 Μαΐου

Τα μουσεία ανά την επικράτεια υποδέχονται ξανά το κοινό. Με μέτρα προστασίας θα λειτουργήσουν τα αναψυκτήρια (ανάλογα της εστίασης), όπως και τα πωλητήρια (ανάλογα των εμπορικών καταστημάτων).

Ανοίγουν τα καζίνο σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και τα γραφεία συνοικεσίων, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο των υπηρεσιών δραματολογίας (1/25 – μάσκα – απόσταση 2 μέτρα – αποφυγή σωματικής επαφής – καθορισμένο ραντεβού – self test.

Για λίγο αργότερα και συγκεκριμένα για τις 17 Μαΐου μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.

Στις 21 Μαΐου ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι με κανόνες.

Στις 28 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν και οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.

Τρεις ημέρες μετά 31 Μαΐου ανοίγουν μετά από μήνες τα γυμναστήρια με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο που προβλέπει αναλογία του πληθυσμού 1/10 τ.μ., ενώ είναι υποχρεωτικά τα 2 self tests για τους εργαζόμενους

Την ίδια ημέρα επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες ευεξίας με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής αλλά και τα catering– χώροι δεξιώσεων σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης

7 Ιουνίου

Οίκοι Ανοχής σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του 2020

Εστίαση σε εσωτερικούς χώρους με κάλυψη του 70% της δυναμικότητας

Λούνα παρκ-εμποροπανηγύρεις με τα μέτρα ου υπαίθριου εμπορίου

Παιδότοποι με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο

1η Σεπτεμβρίου

Εμπορικές Εκθέσεις / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο

Επιφυλακτικότητα και ανησυχία για πιθανή έξαρση

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίζουν να είναι δύσκολα, με τη χώρα να μετρά καθημερινά 2.000 και πλέον κρούσματα και με τους διασωληνωμένους ασθενείς κορονοϊού να παρουσιάζουν μείωση τις τελευταίες μέρες, χωρίς ωστόσο οι γενικοί δείκτες να επιτρέπουν τον παραμικρό εφησυχασμό. Για το λόγο αυτό το άνοιγμα της οικονομίας γίνεται με προσεκτικά βήματα, ενώ η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι οι πολίτες πρέπει να επιδείξουν ωριμότητα και υπευθυνότητα για να αποφευχθούν πισωγυρίσματα και τοπικά lockdown.