Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η λέξη “καραντίνα” μπήκε στο καθημερινό λεξιλόγιό μας και, παρόλο που το διάστημα δεν είναι υπερβολικά μεγάλο, πολλές από τις συνήθειές μας έχουν αλλάξει σημαντικά. Όλοι περιμένουμε τη στιγμή που οι περιορισμοί θα μειωθούν και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε και πάλι σε κάποιες από τις αγαπημένες συνήθειές που μας έχουν λείψει αρκετά, αλλά ακόμη και τότε, πολλές συνθήκες θα έχουν αλλάξει. Έχετε αναρωτηθεί πώς θα είναι δραστηριότητες όπως μία επίσκεψη σε ένα εστιατόριο ή η διαμονή σε ένα ξενοδοχείο μετά τη λήξη των περιορισμών; Τι θα είναι διαφορετικό από όσα είχαμε συνηθίσει και ποιες αλλαγές έχουν έρθει για να γίνουν μόνιμες στη ζωή μας; 

Σίγουρα, πολλά πράγματα θα είναι διαφορετικά, όταν επιστρέψουμε σε ένα είδος “κανονικότητας”. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δε θα μας αρέσουν… Πολλές από τις αλλαγές που θα έρθουν – ή έχουν ήδη έρθει – θα φέρουν νέο αέρα στην καθημερινότητά μας και ευκαιρίες για ανανέωση.

Στροφή προς τους ανοιχτούς χώρους

Μία από τις διαφοροποιήσεις που ήδη έχουν αρχίσει να συμβαίνουν είναι και η προτίμηση σε δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε ανοικτό χώρο. Ζώντας σε μία χώρα με υψηλά ποσοστά ηλιοφάνειας, σίγουρα μία τέτοια επιλογή είναι κάτι παραπάνω από εφικτή, είτε θέλουμε να γυμναστούμε ή να κάνουμε κάποιο αγαπημένο σπορ, είτε να παρακολουθήσουμε κάποια εκδήλωση, είτε να συναναστραφούμε με τους φίλους μας. Και στο χώρο της εστίασης, η χρήση open spaces θα είναι σίγουρα πολύ δημοφιλής το επόμενο διάστημα, ενώ, παράλληλα, θα αυξηθεί και η ζήτηση για πιο πριβέ και κλειστού τύπου επιλογές εστίασης. Μία ακόμη εμπειρία που έχει αναβιώσει την περίοδο του κορωνοϊού και αναμένεται να συνεχίσει να υφίσταται και το επόμενο διάστημα είναι και το drive-in, δηλαδή το να απολαμβάνει κανείς μέσα από το αυτοκίνητό του συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, ακόμη και γεύματα. 

Σημεία επαφής

Φυσικά, διαφορετικά θα είναι και τα ταξίδια, με έμφαση σε περισσότερο «ανέπαφες» διαδικασίες, κάτι που επίσης θα είναι για καλό, καθώς, τελικά, μας γλιτώνει από ουρές και κουραστικές διαδικασίες. Από το check-in και την παράδοση αποσκευών έως τα γεύματα, κάθε ταξίδι θα είναι καλά οργανωμένο από πριν, χωρίς πολλές επαφές, και με προπληρωμένες ή ηλεκτρονικές πληρωμές. Όσο για τους προορισμούς, φαίνεται πως η τάση για το επόμενο διάστημα θα περιλαμβάνει ταξίδια, στα οποία η συναναστροφή θα γίνεται εντός οικογενειακού ή φιλικού κύκλου: θα υπάρχει δηλαδή μια προτίμηση για ταξίδια σε μικρές ομάδες ανθρώπων που, έτσι κι αλλιώς, έρχονται σε επαφή μεταξύ τους καθημερινά. Επίσης, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για μέρη πιο εναλλακτικά – σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και απομονωμένα

Με βάση την παραπάνω κατεύθυνση, και ο luxury τουρισμός, με έμφαση στην ευεξία, φαίνεται πως θα αποτελέσει “πρωταγωνιστή” το επόμενο διάστημα – και στη χώρα μας. Επιπλέον, η αύξηση της εξ αποστάσεως εργασίας και τα κίνητρα που δίνονται για ψηφιακούς νομάδες έχουν φέρει μία νέα τάση που συνδυάζει τουρισμό με εργασία, δηλαδή παραμονή για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα σε προορισμούς, όπου κάποιος μπορεί να γνωρίζει έναν τόπο, ενώ, παράλληλα, κάνει κανονικά το καθημερινό του ωράριο στη δουλειά από τον προσωρινό του τόπο κατοικίας.

Καταναλωτικές συνήθειές και νέοι τρόποι συναλλαγών

Βλέποντας πόσο μειώθηκε το ενεργειακό μας αποτύπωμα όσο μετακινούμαστε και καταναλώνουμε λιγότερο, για πολλούς έγινε πιο αντιληπτή η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ η ανάγκη μας να απολαύσουμε την ύπαιθρο μας επανασύνδεσε με τον φυσικό χώρο. Οι συνήθειές μας και τα προϊόντα που θα αγοράζουμε, θα είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον πλέον, ενώ μέσα από αυτή τη διαδικασία μάθαμε ότι μπορούμε να αρκεστούμε σε λιγότερα αγαθά, που θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. 

Το κλείσιμο των καταστημάτων λιανικής μας παραξένεψε όλους, αλλά απέδειξε πως είναι εφικτός ένας κόσμος όπου οι παραγγελίες θα γίνονται εξ αποστάσεως και οι αγορές μας θα παραδίνονται στην πόρτα μας, ακόμη και για είδη καθημερινής ανάγκης. Τα προϊόντα που σχετίζονται με την υγιεινή και την υγεία μας μπήκαν στην πρώτη γραμμή και δώσαμε μεγαλύτερη σημασία και στην ψυχική μας ευεξία. 

«Και τα καταστήματα τι θα απογίνουν;», θα αναρωτηθείτε. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά με αλλαγές που εμπνέουν την ασφάλεια, καθώς η περιπέτεια του κορωνοϊού έχει αλλάξει και τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούμε συναλλαγές. Η χρήση μετρητών έχει σχεδόν εξαλειφθεί, με τις πληρωμές μέσω καρτών – online ή ακόμη και σε καταστήματα – να αποτελούν πλέον τη συντριπτική πλειονότητα. Πέρα από τις contactless πληρωμές, η εποχή επιτάσσει online και χωρίς επαφή διαδικασίες ακόμη και σε διαδικαστικά θέματα, όπως η απόκτηση μίας νέας κάρτας. Πλέον, το να αποκτήσετε μία πιστωτική κάρτα είναι μία διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί online, κάτι που την καθιστά πιο εύκολη από ποτέ. 

Μέσα από το ασφαλές περιβάλλον του e-Banking, μπορείτε να αιτηθείτε να αποκτήσετε την κάρτα και να ολοκληρώσετε τη διαδικασία μέσα σε 10 λεπτά. Μπορείτε, μάλιστα, να ακολουθήσετε μία διαδικασία απάντησης σύντομων ερωτήσεων που θα διευκολύνει την τράπεζα ώστε να σας προτείνει εκείνη την κατάλληλη κάρτα ανάλογα με τις ανάγκες σας – ή, εναλλακτικά, εφόσον γνωρίζετε τι ακριβώς θέλετε, να προχωρήσετε στοχευμένα στην επιλογή σας. Ολοκληρώνοντας τη διαδικασία, μπορείτε να παρακολουθήσετε online την πορεία της νέας σας πιστωτικής έως ότου να την παραλάβετε στη διεύθυνση που έχετε επιλέξει. 

Τη νέα σας κάρτα μπορείτε να την αξιοποιήσετε πληρώνοντας σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με το σήμα Visa/Mastercard, φυσικά σημεία αλλά και e-shop. Οι συναλλαγές σας είναι απόλυτα ασφαλείς, ενώ κερδίζετε πραγματικά ευρώ μέσω του προγράμματος €πιστροφή στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και επιπρόσθετα, χτίζετε το αφορολόγητό σας και έχετε τη δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών. 

Advertisement