Αυτή είναι η συγκινητική στιγμή που ο 8χρονος Γιάννης βγαίνει νικητής από τη ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, με χειροκροτήματα και χαμόγελα.

Στις 30 Νοεμβρίου εμφάνισε ένα μεταφλεγμονώδες σύνδρομο που εμφανίζεται σε παιδιά που έχουν νοσήσει ή μολυνθεί από κορονοϊό και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δίνουν μάχη να τον κρατήσουν στη ζωή.

Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα αντίστοιχα περιστατικά που έχουν αντιμετωπίσει οι γιατροί στη χώρα μας και το πρώτο που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο του Ρίου.

«Σήμερα είναι μια πολύ όμορφη μέρα για τον Γιάννη μας. Σήμερα βγαίνεις από την Εντατική, θέλουμε να σε συγχαρούμε. Ήσουν δυνατός, νίκησες αυτή την αρρώστια. Σου δίνουμε έναν έπαινο με το όνομά σου» είπε ο γιατρός. «Αυτό είναι ένα κράνος που χρησιμοποιούμε στην Εντατική στα δύσκολα περιστατικά. Γράφει το όνομά σου, γράφει ότι είσαι αστροναύτης. Τα όνειρά σου να τα πραγματοποιήσεις. Αυτή είναι η νίκη της ζωής, να είσαι περήφανος για σένα» συμπλήρωσε.

«Κάνω την προσευχή μου» λέει ο πατέρας του

«Την προηγούμενη Παρασκευή το παιδί έκανε μάθημα στη τηλεκπαίδευση και αφού παρακολούθησε μία ώρα, μετά ήρθε κουρασμένο και μου είπε “μπαμπά δεν μπορώ άλλο κουράστηκα”. Εγώ του λέω “τι έχεις παιδί μου”, μου λέει “μάλλον με πόνεσε το κεφάλι μου από το μάθημα” και του βάλαμε θερμόμετρο γιατί είδα ότι ήταν ζεστό, είχε 38,5. Το ρώτησα “τι έπαθες Γιαννάκη μου, κουράστηκες” και μου λέει το παιδί “ναι μάλλον κουράστηκα…” είπε ο πατέρας του σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Του δώσαμε και ένα αντιπυρετικό για να πέσει ο πυρετός και πράγματι ο πυρετός έπεσε. Την άλλη μέρα πάλι 38 πυρετό το παιδί, επικοινωνήσαμε με τη γιατρό μας, της είπαμε τη συμπτωματολογία του παιδιού και μας συνέστησε να φύγουμε για το Ρίο. Λόγω του ιστορικού του δικού μου, το υποπτεύθηκε η ιατρός και ευτυχώς μας έστειλε εγκαίρως στο Ρίο.

Εκεί μας έβαλαν σε δωμάτιο υψίστης ασφαλείας, μας έκαναν τεστ τα οποία και τα δύο βγήκαν αρνητικά, τη μεθεπόμενη μέρα μας έκαναν κι άλλο τεστ πάλι αρνητικό και αυτό και την επόμενη μέρα μας έκαναν τεστ αντισωμάτων.

Εκεί λίγο οι γιατροί …τρελάθηκαν γιατί είδανε ψηλές τιμές, που σημαίνει ότι το παιδί πέρασε τον κορονοϊό ασυμπτωματικά. Αλλά ο ιός του αναστάτωσε το ανοσοποιητικό και ενώ το παιδί αντιστάθηκε, γιατί δεν είχε αρρωστήσει σχεδόν ποτέ τόσο πολύ βαριά, υπήρξε το αποτέλεσμα το ίδιο το ανοσοποιητικό του να τον χτυπήσει.

Εννοείται πως φοβάμαι για το παιδί αυτή τη στιγμή, είναι σοβαρά σταθερά, αυτό μας λένε οι γιατροί, το παιδί έχει επικοινωνία, δεν είναι διασωληνωμένο, είναι με τη μαμά του που τον τάισε, είχαν επικοινωνία.

Το παιδί είναι καταβεβλημένο, είναι στο κρεβάτι του. Οι γιατροί τα ξέρουν καλύτερα αυτά. Εγώ με τις ταπεινές μου δυνάμεις κάνω την προσευχή μου ο Θεός να φωτίσει τα χέρια των γιατρών, τίποτα άλλο».

«Να μην ανοίξουν το δώρο μου»

Η μητέρα του μικρού Γιάννη με δάκρυα στα μάτια είπε χθες στην κάμερα της ΕΡΤ πως το μόνο που της ζήτησε, ήταν μην ανοίξουν τα αδέρφια του το χριστουγεννιάτικο δώρο του, μέχρι να επιστρέψει στο σπίτι. «Στο σπίτι ήταν 2 μέρες με πυρετό και στο 3ο εικοσιτετράωρο τη Δευτέρα η παιδίατρός μας μας είπε ότι πρέπει να φύγει κατευθείαν για το Ρίο» αναφέρει.

«Φαίνεται ότι αυτή η επιπλοκή του κορονοϊού μιμείται τη νόσο Καβασάκι, γι’ αυτό θα ακούσετε και κάποιους από εμάς να τη λέμε Καβασάκι-like syndrome» δήλωσε ο Ανδρέας Ηλιάδης, διευθυντής ΜΕΘ Παίδων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων αυτό το σύνδρομο είναι εξαιρετικά σπάνιο.

«Όταν αρχίσαμε να τον καλωδιώνουμε με τα μηχανήματά μας, τον ρωτήσαμε “τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις” και μας είπε “αστροναύτης” και του είπαμε “να που ήρθε η ώρα πιο γρήγορα να γίνεις αστροναύτης γιατί οι αστροναύτες πρέπει να περάσουν από ειδικά τεστ για να πάνε στο διάστημα”» και του άρεσε πάρα πολύ αυτό» είπε ο κ. Ηλιάδης.