Ο κορονοϊός συνεχίζει να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα όλων των πολιτών. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα δείχνει δύσκολα διαχιερίσιμο. Μάλιστα, αποδεικνύεται πως όλο και πιο ευάλωτοι απέναντι στην Covid-19 γίνονται οι νεότεροι σε ηλικία άνθρωποι, κάτι που παρουσιάζεται και από τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Για τον λόγο αυτό, τα μέτρα που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα, αναμένεται πως θα παραταθούν πάνω από τα τέλη Νοεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, πρότεινε να παραταθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου το lockdown , ώστε να είμαστε βέβαιοι πως τα κρούσματα σταθεροποιούνται.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι και με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε δει πολύ μεγάλη αλλαγή στο σύστημα υγείας, αφότου αρχίσει ο πληθυσμός να εμβολιάζεται με βάση το πλάνο που υπάρχει. «Τον Ιούνιο, ίσως και το Μάιο, τα πράγματα θα είναι σχεδόν κανονικότητα, θα γυρίσουμε στην κανονικότητα» προέβλεψε, λέγοντας ότι ο ίδιος θα προγραμματίσει διακοπές.

Ασχέτως του τι θα γίνει σε κάποιους μήνες από σήμερα, Χριστούγεννα με μια μικρή συντροφιά, χωρίς μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις, είναι αναμφίβολα «η καλύτερη επιλογή» σε αυτήν την εποχή της πανδημίας, για τις περισσότερες τις χώρες, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Είναι απίστευτα δύσκολο επειδή, ιδίως στην περίοδο των γιορτών, θέλουμε πραγματικά να είμαστε με την οικογένειά μας. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η πιο ασφαλής επιλογή είναι να μην κάνουμε οικογενειακές συγκεντρώσεις», τόνισε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, η αρμόδια για τη διαχείριση της πανδημίας.

Για το τρίτο κύμα ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι κάτι εξωγενές, είναι αποτέλεσμα συμπεριφορών. Συντονισμένα η Ευρώπη αποφάσισε να πάει σε χαλαρά μέτρα. Ελπίζω ο επόμενος συντονισμός στην Ευρώπη να γίνει με πιο σοβαρά κριτήρια και να είναι με πιο αυστηρά μέτρα απ’ ότι ο προηγούμενος» είπε.

Θύματα ένας 25χρονος και ένας 32χρονος

Το μόνο σίγουρο είναι πως άπαντες καλούνται να είναι πολύ πιο προσεχτικοί σε αυτήν την περίοδο, που στην Ελλάδα δείχνει πολύ πιο δύσκολη από ό,τι την προηγούμενη άνοιξη. Ένας νέος άνθρωπος από τη Δήμητρα Σερρών, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το «χτύπημα» που προκάλεσε ο κορονοΐός, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 25 ετών.

Νοσηλεύτηκε αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο «Παπανικολάου», όπου και έχασε τη μάχη, για να σκορπίσει θλίψη σε συγγενείς, φίλους συμμαθητές, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία των Σερρών.

Επίσης, ένας 32χρονος έχασε τη ζωή του χθες, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, στα Τρίκαλα. Ο άνδρας κατέληξε λίγο πριν διακομισθεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Χαλκίδας.

Ο εκλιπών είχε πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα και παλιότερα είχε νοσηλευτεί ξανά στο Νοσοκομείο Τρικάλων.

Αυτήν τη φορά εισήχθη με συμπτώματα κορονοϊού και βρέθηκε θετικός έπειτα από τεστ. Νοσηλεύονταν στην κλινική Covid στη θεσσαλική πόλη και καθώς η κατάστασή του χειροτέρευε, κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του σε ΜΕΘ. Ωστόσο, σύμφωνα με το trikalavoice.gr, λόγω των μη διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην περιοχή, έγινε προετοιμασία διακομιδής στη Χαλκίδα, αλλά ο 32χρονος κατέληξε από ανακοπή.

Διασωληνωμένοι 15 ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων

Πολλοί από τους ασθενείς είναι περίπου 40 ετών, ενώ το τελευταίο διάστημα σε αυτούς έχουν προστεθεί και αρκετοί ασθενείς ηλικίας 30 ετών.

Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναφέρονται 15 ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

«Μόνο τον Νοέμβριο κατέληξαν πάνω από 1.000 άνθρωποι στα νοσοκομεία. Το 85% των νεκρών ήταν ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Άλλοι 117 άνθρωποι που έχουν καταλήξει είναι ηλικίας κάτω των 65 χρόνων. Κατά το ίδιο διάστημα έχουν διασωληνωθεί 183 άνθρωποι ηλικίας κάτω των 65 χρόνων», σημείωσε -μεταξύ άλλων- η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι μεγάλη», πρόσθεσε η ίδια για να συμπληρώσει: «Η συνάθροιση σε σπίτια εν μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες μας».