Έξι νέοι θάνατοι σε μια μέρα καταγράφηκαν στη χώρα μας. Το σύνολο των νεκρών φτάνει τους 363.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια γυναίκα 74 ετών έχασε την μάχη στον Ευαγγελισμό. Επίσης, ένας 67χρονος πέθανε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Και στην Μυτιλήνη ένας 84χρονος πέθανε τις τελευταίες ώρες και είχε υποκείμενα νοσήματα και ένας 76χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Καβάλας. Μια 86χρονη κατέληξε επίσης στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Τέλος, πριν από λίγο καταγράφηκε άλλος ένας θάνατος.

Οι ειδικοί ζητούν να ληφθούν μέτρα άμεσα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην Αττική καθώς υπάρχει φόβος από ενδεχόμενη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Ξεπέρασαν τα 16.000 τα κρούσματα στη χώρα

Την Τετάρτη 23/09 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 358 νέα κρούσματα και 5 νεκροί. Πλέον τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 16.000 ενώ 73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Αναλυτικότερα οι περιοχές που εντοπίστηκαν τα κρούσματα:

– 43 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

– 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

– 194 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας.

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας.

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου.

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων.

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας.

– 2 κρούσματα στην Καστοριάς.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου.

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή.

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας.

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με το ΚΥΤ στο Καρα Τεπέ.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης.

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου.

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Σάμου.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών.

– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής.

– 13 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Σύσκεψη έγινε εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης στο υπουργείο Υγείας για το θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με συμμετοχή και της προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, και διευθύντριας ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Αναστασίας Κοτανίδου.

Το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ έχει εκτιναχθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην Αττική, εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας ΕΕΕΘ. όπως προκύπτει, το 30% εξ αυτών είναι ελεύθερες προς διάθεση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δήλωση της και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο λεκανοπέδιο είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία.

Από αυτά 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Χθες (23/09) το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40% των κλινών.

Σύψας: Δεν έχουμε συζητήσει το ενδεχόμενο lockdown

Δεν χρειάζεται να επικρατεί πανικός καθώς υπάρχουν ακόμα πράγματα που μπορούν να γίνουν. Ο “κόκκινος συναγερμός” δεν πρόκειται να έρθει αύριο».

Αυτό είπε χθες μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open για τον κορονοϊό καθησυχάζοντας τους πολίτες, o καθηγητής λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας, επισημαίνοντας ότι «στην Επιτροπή δεν έχουμε συζητήσει ποτέ το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown».

«Είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει ο κόσμος καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «ήδη γίνονται ενέργειες στα Μέσα Μεταφοράς, στις πλατείες, με τη δημιουργία ξενοδοχείων καραντίνας για μετανάστες. Πιστεύω ότι θα δεν θα πάμε προς το “κόκκινο” αλλά προς το “κίτρινο”. Άρα δεν χρειάζεται να μπαίνει στη ζωή μας μία τεράστια νότα απαισιοδοξίας».

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο «η επιδημία έχει κακά στοιχεία και δεν είμαστε σε μία καλή φάση. Ωστόσο δεν έχουμε συνεχή αύξηση κρουσμάτων αλλά μία επιπέδωση. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να μην υπάρχει κανένας πανικός, να παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας και να κάνουμε όλοι – πολιτεία και πολίτες – το σωστό».

Για τη μάσκα ο κ. Σύψας επισήμανε: «Υπάρχει μία σημαντική μελέτη που λέει ότι εάν όλοι οι πολίτες φορέσουν συνεχώς τη μάσκα όταν βγαίνουν από το σπίτι τους ή και μέσα σε αυτό όταν υπάρχουν ευπαθείς ομάδες η επιδημία σε δέκα ημέρες θα υποχωρήσει ταχύτατα. Έχουμε προτείνει στους πολίτες όταν είναι έξω να φορούν μάσκα. Έχω μία πολύ σταθερή άποψη».

Και πρόσθεσε: «Είτε υποχρεώσουμε τον πολίτη είτε όχι να φορέσει μάσκα εάν δεν το εστερνιστεί δεν κάνουμε τίποτα. Θέλω να ξαναπώ ότι δεν είμαι υπέρ των προστίμων γιατί προκαλούνται αντιδράσεις και αρνητικά συναισθήματα στους πολίτες. Θέλω να πείσω τους πολίτες να φορούν όσο περισσότερο τις μάσκες και ειδικότερα όταν πλησιάζουν άλλους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση αυτό που λέω είναι ότι έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε πριν φτάσουμε σε ακραία μέτρα όπως είναι το lockdown. Η επίδραση των μέτρων είναι ύστερα από δέκα μέρες».

Δερμιτζάκης: Ανησυχητική η αύξηση των διασωληνωμένων

Την ανησυχία του αναφορικά με την αύξηση των διασωληνωμένων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Πέμπτης (24/9) ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

«Δεν έχει τηρηθεί πραγματικά σχεδόν κανένα μέτρο και είναι πιθανό να χρειαστεί η λήψη πρόσθετων από το τέλος Οκτωβρίου» διαμήνυσε ενώ αναφέρθηκε στην αύξηση της τηλεργασίας, καθώς όπως δήλωσε θα έχει επιπτώσεις και στην αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

«Ένας από τους βασικούς λόγους που γίνεται προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων και της μετάδοσης του ιού είναι ότι το σύστημα Υγείας δεν είναι στα καλά του σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί. Οι γιατροί είναι πάρα πολύ καλοί αλλά οι υποδομές ελλείπεις», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.