Στα όρια του βρίσκεται το Γενικό Κρατικό Νίκαιας με τους γιατρούς του νοσοκομείου να γνωστοποιούν ότι πλέον είναι αδύνατο να δεχθούν νέα κρούσματα του κορονοϊού.

Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Παναγιώτης Παπανικολάου, ανέφερε ότι υπέβαλλαν παραιτήσεις ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κι η υπεύθυνη της Πτέρυγας COVID, τονίζοντας ότι η Γενική Συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου της Νίκαιας «δηλώνει πως με αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης, υποδομών κλπ το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID – 19».

Λίγο αργότερα, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό ανέφερε, σύμφωνα με την ΕΡΤ1, ότι «δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του Γενικού Κρατικού Νίκαιας».

Κοντοζαμάνης: Στην Αττική υπάρχουν 107 κλίνες ΜΕΘ

Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχει προετοιμασία και σχεδιασμός στο σύστημα υγείας για την πορεία της πανδημίας. Εξήγησε ότι στην Αττική υπάρχουν 107 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες εκ των οποίων κατειλημμένες είναι 62 και υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση τους. Την προηγούμενη Τετάρτη δόθηκαν στο σύστημα υγείας στην Αττική 38 από σύνολο 40 κλινών.

Υπάρχει σχεδιασμός για προσθήκη έως τέλος Σεπτεμβρίου 22 κλινών, μέσα στον Οκτώβριο 67 κλινών και μέχρι τον Νοέμβριο επιπλέον 41 κλίνες θα ενταχθούν στο σύστημα αποκλειστικά για covid-19, είπε ο υφυπουργός.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε «εκμεταλλευόμαστε» και τις δωρεές. Έχουμε την δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για 50 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», υπάρχει δωρεά για το Νοσοκομείο Νίκαιας, 155 κλίνες ΜΕΘ και 14 ΜΑΦ του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και έχουμε και 75 νέες κλίνες ΜΕΘ και 9 ΜΑΦ στα Νοσοκομεία που είναι από προγράμματα ΕΣΠΑ.

«Επομένως ανά πάσα στιγμή αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα. Δεν μπορούμε να πάμε αυτή τι στιγμή στη μέγιστη δυνατότητα σε κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για κορονοϊό , διότι υπάρχουν και άλλα περαστικά στις ΜΕΘ», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Σημείωσε ότι γίνεται με τέτοιο τρόπο η διαχείριση έτσι ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ και υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός προκειμένου όσο χρειάζεται οι κλίνες να αυξάνονται για να αντιμετωπιστεί το οποιοδήποτε περιστατικό.

Σχετικά με τις προσλήψεις στο σύστημα υγείας είπε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 2.000 προσλήψεις και έχουν ήδη ξεπεραστεί οι 6.200.

Ταυτόχρονα προχωρούν και οι διαδικασίες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού , ολοκληρώνονται οι διαδικασίες κρίσεων 943 μονίμων θέσεων γιατρών, χθες βγήκε η απόφαση για 400 επιπλέον θέσεις επικουρικού προσωπικού , έχουν ανακοινωθεί 1.116 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ λοιπού προσωπικού, αρχές Αυγούστου βγήκε μια καινούργια προκήρυξη 1.209 θέσεων λοιπού προσωπικού και επιπλέον προχωρά εντός Σεπτεμβρίου η στελέχωση των Νοσοκομείων με 2.250 νοσηλευτές.

Δέσμευση της κυβέρνησης, είπε ο υφυπουργός, είναι και η πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών, δίνοντας προτεραιότητα σε νοσηλευτές που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας την περίοδο της πανδημίας. Επιπλέον, είπε, η κυβέρνηση διασφαλίζει την επέκταση των συμβάσεων και την παραμονή στο σύστημα ειδικών κατηγοριών συμβασιούχων όπως οι 4.000 συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ που υπηρετούν αυτή τι στιγμή στο σύστημα υγείας.

Τι είπε για το αντιγριπικό εμβολιασμό

Αναφερόμενος στον αντιγριπικό εμβολιασμό είπε ότι δεν υπάρχει λόγος κάποιος να κάνει το εμβόλιο εάν δεν συντρέχουν οι λόγοι που έχει θέσει η Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Ποτέ ο στόχος δεν ήταν να εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού, πρέπει να εμβολιαστεί το ποσοστό αυτό που θα μας διασφαλίσει το τείχος ανοσίας και αυτό γίνεται εφόσον εμβολιαστούν συγκεκριμένες ομάδες, αυτό που γίνεται άλλωστε κάθε χρόνο», κατέληξε.