Ελληνίδα είναι από το μεσημέρι της Πέμπτης (17/9) η Βικτόρια Χίσλοπ, η βρετανίδα συγγραφέας που με το έργο της προβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Η ορκωμοσία της πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή, στο υπουργείο Εσωτερικών από τον γενικό γραμματέα Ιθαγένειας, Αθανάσιο Μπαλέρμπα, ενώ ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος απουσίαζε για λόγους υγείας.

Η κ. Χίσλοπ έγινε διάσημη από το πρώτο κιόλας μυθιστόρημά της, το 2005. «Το νησί» έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ, ενώ μερικά χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε ως σήριαλ στην ελληνική τηλεόραση με τεράστια επιτυχία.

Υποδεχόμενος την κυρία Χίσλοπ ο κ. Μπαλέρμπας δήλωσε: «Φτάνουμε στο τελικό στάδιο της τιμητικής πολιτογράφησης της κ. Βικτόριας Χίσλοπ. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, είχε προγραμματίσει, εδώ και καιρό, αυτήν τη μικρή τελετή σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για την προσφορά της κυρίας Χίσλοπ στον ελληνικό λαό και στις ελληνικές παραδόσεις. Δυστυχώς, λόγοι υγείας, που είναι γνωστοί, τον υποχρεώνουν να μην παραβρίσκεται. Σήμερα, είναι εδώ η κ. Χίσλοπ για να ορκιστεί ως Ελληνίδα πολίτης. Η προσφορά της είναι ιδιαίτερα σημαντική και γνωστή σχεδόν σε όλους».

Οι πρώτες δηλώσεις της Βικτόριας Χίσλοπ μετά την ορκωμοσία

«Είναι, σήμερα, μία πάρα πολύ σημαντική ημέρα, γιατί για πολλά χρόνια έχω αγαπήσει την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι μυστικό, που αγαπάω τους ανθρώπους, το τοπίο, την κουλτούρα, όλα αυτά. Αυτό δεν είναι δύσκολο, να αγαπήσω την Ελλάδα έτσι, αλλά λένε οι άνθρωποι ότι η Ελλάδα είναι κάτι πιο πολύ από αυτό. Το σημαντικό είναι να αγαπήσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα, όχι μόνο την ομορφιά. Κι εγώ, εδώ και πολλά χρόνια, αγαπάω όλη την Ελλάδα και η καρδιά μου είναι εδώ. Στο μέλλον θα συνεχίσω να υποστηρίζω την Ελλάδα, όπως τώρα» είπε μετά την ορκωμοσία της η συγγραφέας και πρόσθεσε:

«Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πολύ μεγάλη τιμή σήμερα».

Ο κ. Μπαλέρμπας προσέφερε στην κ. Χίσλοπ εκ μέρους του υπουργού Εσωτερικών, μια σύνθεση γλυπτού από το Μουσείο Μπενάκη, ένα μαρμάρινο σύμπλεγμα χεριών, σπάραγμα από τη σκηνή δεξίωσης αττικού επιτύμβιου ανάγλυφου (325-300 πΧ).

Στην κάρτα του κ. Θεοδωρικάκου που συνόδευε το δώρο προς την κ. Χίσλοπ, αναγράφονταν τα εξής: «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά, τιμή και ευγνωμοσύνη το γεγονός της απονομής σε εσάς της ελληνικής ιθαγένειας για όλο τον Ελληνισμό. Χαίρομαι πολύ διότι είμαι σίγουρος ότι πλέον απευθύνομαι επίσημα σε μια πρέσβειρα του Ελληνισμού, παγκόσμια. Έχοντας προσφάτως διαβάσει το βιβλίο σας “Όσοι αγαπιούνται”, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αγαπιέστε πολύ και από πολλούς».

Η κ. Χίσλοπ δεν έκρυψε τη συγκίνησή της, τόσο από τον συμβολισμό του δώρου που της προσέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, όσο και από το περιεχόμενο της κάρτας που τη συνόδευε.