Ο καθαρισμός και η απόφραξη αγωγών είναι πολύ σημαντικές ενέργειες, καθώς εάν προκληθούν βλάβες μπορεί να προκύψουν σοβαρές ζημιές. Το αποχετευτικό δίκτυο που επιβαρύνεται περισσότερο είναι αυτό που βρίσκονται ο νιπτήρας, ο νεροχύτης και η λεκάνη λόγω της καθημερινής χρήσης τους. Λογικό είναι λοιπόν σε αυτές τις σωληνώσεις να παραμένουν υπολείμματα, τα οποία με τον καιρό συσσωρεύονται και προκαλούν φράξιμο με τις ανάλογες συνέπειες.

Κάποιες φορές η απόφραξη αυτών των αγωγών μπορεί να είναι απλή υπόθεση. Υπάρχει όμως περίπτωση το φράξιμο να είναι σοβαρό και να χρειάζεται επέμβαση από ειδικούς, καθώς οι δικοί μας χειρισμοί με ισχυρά χημικά μπορεί να καταστρέψουν τις σωληνώσεις και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές.

Η απόφραξη λοιπόν πραγματοποιείται μέσω μιας αντλίας υψηλής πίεσης και ενός ελαστικού σωλήνα, στην κεφαλή καθαρισμού η οποία συνδέεται με την άκρη του ίδιου σωλήνα. Όταν η κεφαλή ωθηθεί προς τα εμπρός, το νερό απελευθερώνεται με μεγάλη πίεση προς τα πίσω. Με αυτόν τον τρόπο τα λίπη διαλύονται και συμπαρασύρονται στο φρεάτιο καθαρισμού όλες οι στέρεες ύλης, όπως πέτρες, ρίζες, λίπη κ.α. Η αντλία αυτή βρίσκεται σε ειδικά αποφρακτικά μηχανήματα, τα οποία είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν προβλήματα όλων των τύπων και μεγεθών. Ανάλογα με τον αγωγό και το πρόβλημα, χρησιμοποιείται ο κατάλληλος εξοπλισμός, όπως πιεστικά μηχανήματα υδρόφιλης υψηλής πίεσης ή πιεστικά μηχανήματα με ηλεκτρικό περιστροφικό μηχάνημα. 

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε πάντως, είναι πως η συντήρηση του αποχετευτικού μας δικτύου και ο καθαρισμός αγωγών εξασφαλίζει την ορθή λειτουργία τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Για περισσότερες πληροφορίες: afoispilioti.gr