Τις προσφυγές που κατατέθηκαν ενάντια στην απόφαση απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, σχολίασε ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό Α.Ε.», Νίκος Ταχιάος, τονίζοντας: «Σεβόμαστε τη δικαιοσύνη, η προσφυγή είναι δικαίωμα των πολιτών και θα διαχειριστούμε την υπόθεση ως οφείλουμε».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Ταχιάος σχολίασε και την πρόσφατη δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, που χαρακτήρισε «σκοταδιστές» όσους προσφεύγουν στη δικαιοσύνη «επιθυμώντας τη στασιμότητα του έργου».

«Η προσφυγή δεν αφορά την Αττικό Μετρό, αλλά το υπουργείο Πολιτισμού. Επειδή είναι γνωστό ότι έχω και μια πολιτική ιδιότητα και είμαι αθεράπευτα Θεσσαλονικιός, κατανοώ ότι ο κ. Ζέρβας οφείλει να διαχειριστεί το θέμα και στη θέση του, πιθανότατα κι εγώ, να είχα αντίστοιχα ρεφλέξ. Βλέπω ότι υπάρχει ένας παραλογισμός και μία υπερβολή. Και η υπερβολή φέρνει την υπερβολή.

Ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Ταχιάος, ούτε ο Ζέρβας είναι Έλγιν. Αλλά δεν μπορώ να πιστέψω, ότι και ο Μπουτάρης ή η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού είναι σκοταδιστές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αθροίζονται σε όσους προσφεύγουν, άνθρωποι με πολύ προσωπικές στρατηγικές. Όπως αθροίζεται και η πολιτική σκοπιμότητα ενός πολιτικού χώρου, κυρίως της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ».

Δήλωσε, δε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, έτοιμος να υπερασπιστεί «με πάθος την επιλογή να προχωρήσει η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων» και πως μπορεί να δεχτεί «πάθος και από την άλλη πλευρά» καλώντας ωστόσο τους Θεσσαλονικείς να αφήσουν «πίσω την εμπάθεια».

Με αφορμή τη σημερινή και για έναν χρόνο διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Βενιζέλου ώστε να κατασκευαστεί η είσοδος του σταθμού επί της Πλατείας Καπνεργατών, ο κ. Ταχιάος είπε: «Τώρα θα κατασκευαστούν οι είσοδοι του σταθμού.

Αυτή η εργασία επιβάλλει διακοπή κυκλοφορίας μόνο των οχημάτων και όχι των πεζών, που θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να κινούνται στο πεζοδρόμιο.

Αυτό το αποφασίσαμε, λαμβάνοντας υπόψη και τα καταστήματα της περιοχής, διότι αντιλαμβάνομαι την ταλαιπωρία που υπέστησαν το προηγούμενο διάστημα».

Επανέλαβε ακόμη την εκτίμηση πως «τον Απρίλιο του 2023 το έργο θα είναι έτοιμο» και υπογράμμισε πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμές στο αμαξοστάσιο για τα τρένα και θα δοθεί στη δημοσιότητα εικόνα του συνόλου των σηράγγων.