Μία εκτενή ανάλυση του Ίαν Μπρέμερ, του επικεφαλής του Eurasia Group για τις χώρες που αντιμετώπισαν αποτελεσματικά το πέρασμα του φονικού νέου κορονοϊού, δημοσιεύει το περιοδικό Time.

Στο δημοσιεύμα η Ελλάδα παρουσιάζεται ως η «εκπρόσωπος της Ευρώπης» μιας και με 3.068 κρούσματα και 183 θανάτους (σς από τη δημοσίευση του άρθρου έχουν καταγραφεί αλλοι δύο θάνατοί στην Ελλάδα), είναι στην εμπροσθοφυλακή των χωρών που ανταπεξήλθαν στην πανδημία.

Ειδικότερα, ο Ίαν Μπρέμερ αναφέρει ότι η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με την πανδημία τη στιγμή που επιτέλους έδειχνε ότι ανακάμπτει από την οικονομική κρίση που διήρκεσε δέκα χρόνια.

Τα μέτρα λιτότητας είχαν ως αποτέλεσμα ένα σύστημα περίθαλψης που θα αδυνατούσε να αντεπεξέλθει σε μια σοβαρή πανδημία, αναφέρει το Time.

«Έγκαιρη λήψη μέτρων, προβάδισμα 20 μονάδων στις δημοσκοπήσεις για τον Έλληνα πρωθυπουργό»

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο επικεφαλής του Eurasia, «ο Έλληνας πρωθυπουργός υπήρξε αποφασιστικός και πολύ γρήγορα η χώρα τέθηκε σε καραντίνα. Το αποτέλεσμα των ενεργειών ήταν η Ελλάδα να έχει καταγράψει λιγότερους από 200 θανάτους, ενώ στις δημοσκοπήσεις ο πρωθυπουργός έχει προβάδισμα 20 μονάδων έναντι του πλησιέστερου πολιτικού του αντιπάλου, μια εντυπωσιακή επίδοση δεδομένης μιας δύσκολης πολιτικά δεκαετίας».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά επίσης για την παγκόσμια εμπροσθοφυλακή με την Ταϊβάν να κρατά τα πρωτεία με 443 κρουσματα και 7 θανάτους, τη Σιγκαπούρη ((38,965 κρούσματα, 25 θάνατοι), τη Νότια Κορέα (11,902 κρούσματα, 276 θάνατοι) και τις χώρες της Ωκεανίας (Νέα Ζηλανδία 1,504 κρούσματα, 22 θάνατοι και Αυστραλία 7,276 κρούσματα και 102 θάνατοι). Από τις χώρες της G7 ο μόνος εκπρόσωπος είναι ο Καναδάς (98,645 κρούσματα και 8,035 θάνατοι).