Αντιδρά έντονα η Επαγγελματική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών στα άρθρα 23 με 26 που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο «Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις» ενώ σε κείμενό της με αποδέκτες τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις ρουσφετολογικές ενώ κατηγορεί τον Υπουργό Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδη «ότι επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο του ελληνικού κοινοβουλίου με παραπλανητικές διατάξεις, χωρίς να λύνει τα χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τον τεχνικό κόσμο, τα οποία σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για τη σημερινή παραγωγική κρίση της χώρας».

Μάλιστα η Επαγγελματική Ένωση των Μηχανικών ΤΕΙ υποστηρίζει ότι με τα άρθρα 23 έως και 26 επιδιώκεται η αύξηση των εσόδων του ΤΕΕ μέσω της ανάθεσης διαχείρισης υπηρεσιών του Υπουργείου έναντι αμοιβής.

Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα στο ΤΕΕ (όντας Ν.Π.Δ.Δ) να συμμετέχει σε Ανώνυμες Εταιρείες για καθαρά κερδοσκοπικές δραστηριότητες όπως είναι:

– Η πιστοποίηση όλων των τεχνικών επαγγελμάτων

– Η εκτέλεση μελετών

– Οι αδειοδοτήσεις τεχνικών έργων

– Επίσης εκχωρεί στο ΤΕΕ «δεσπόζουσα θέση» στη ρύθμιση επαγγελματικών δραστηριοτήτων με οικονομικό ενδιαφέρον και με αντίκτυπο στο κόστος των πάσης φύσεως παρεχόμενων τεχνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Η ΕΕΤΕΜ μεταξύ των άλλων επισημαίνει στο κείμενό της ότι οι διατάξεις που προωθεί το Υπουργείο Υποδομών προκαλούν « περισσότερα προβλήματα και το κυριότερο φορτώνουν οικονομικά βάρη σε χιλιάδες τεχνικούς άλλων κατηγοριών και ιδιαίτερα τους Έλληνες πολίτες – χάριν μιας ομάδας εκλεκτών του ΤΕΕ».

Πιο αναλυτικά στο έγγραφό της, με ημερομηνία 4/1/2014, η Επαγγελματική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών αναφέρει ότι τα άρθρα 23 έως και 26 «ενώ επηρεάζουν καθοριστικά και επιβαρύνουν οικονομικά χιλιάδες τεχνικούς, ουδείς ήταν ενήμερος για τις προωθούμενες ρυθμίσεις (πλην Τ.Ε.Ε), αφού δεν υπήρξε καμιά διαβούλευση ή διάλογος με τον τεχνικό κόσμο της χώρας, που οι διατάξεις αυτές όμως τον καθιστούν «φόρου υποτελή στο Τ.Ε.Ε»

Στο κείμενό της συνεχίζει η ΕΕΤΕΜ υποστηρίζοντας ότι « η αιφνιδιαστική ένταξη των διατάξεων αυτών σε άσχετο νομοσχέδιο και μάλιστα χωρίς να συνδέονται με δεσμεύσεις του μνημονίου, επιβεβαιώνει τις απόψεις της ότι πρόκειται για ρουσφετολογικές ρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν πριν τις εκλογές του Τ.Ε.Ε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον εισηγητή του νομοσχεδίου κ. Χρυσοχοϊδη.

Για το λόγο αυτό υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες όχι μόνο από την ΕΕΤΕΜ που εκπροσωπεί τους Μηχανικούς ΤΕΙ (μη μέλη ΤΕΕ) άλλα και από 8 τουλάχιστον Ομοσπονδίες τεχνικών επαγγελμάτων καθώς και από το Σύλλογο εργαζομένων του ΥΠ.Υ.ΜΕ.Δ.Ι.

Ειδικότερα, μέσω των άρθρων 23 έως 26, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο του νόμου, επιδιώκεται η υλοποίηση σχετικής «συμφωνίας» της Διοίκησης του ΤΕΕ με τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για αύξηση των εσόδων του ΤΕΕ μέσω της ανάθεσης διαχείρισης υπηρεσιών του Υπουργείου έναντι αμοιβής.

Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα στο ΤΕΕ (όντας Ν.Π.Δ.Δ) να συμμετέχει σε Ανώνυμες Εταιρείες για καθαρά κερδοσκοπικές δραστηριότητες όπως είναι:

– Η πιστοποίηση όλων των τεχνικών επαγγελμάτων

– Η εκτέλεση μελετών

– Οι αδειοδοτήσεις τεχνικών έργων

– Επίσης εκχωρεί στο ΤΕΕ «δεσπόζουσα θέση» στη ρύθμιση επαγγελματικών δραστηριοτήτων με οικονομικό ενδιαφέρον και με αντίκτυπο στο κόστος των πάσης φύσεως παρεχόμενων τεχνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Επιπρόσθετα οι προτεινόμενες ρυθμίσεις έχουν προβλήματα συνταγματικότητας και αντιτίθενται στο κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού, αφού με βάση και την απόφαση 512/VI/2010 της Επιτροπής Ανταγωνισμού το ΤΕΕ συνιστά ένωση επιχειρήσεων κατά την έννοια του Ν.703/1977 και της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ»).

Οι διατάξεις των άρθρων 23 έως και 26 δεν έχουν καμία σχέση με τους σκοπούς, την φυσιογνωμία και τον ρόλο του ΤΕΕ (ΝΠΔΔ), όπως αυτοί προβλέπονται από το καταστατικό ίδρυσης και λειτουργίας του και επιχειρείται από την πίσω πόρτα – κυρίως με τις διατάξεις του άρθρου 23 – ουσιώδη τροποποίηση των σκοπών του ΤΕΕ».

Για τους παραπάνω λόγους η Επαγγελματική Ένωση των Μηχανικών ΤΕΙ ζητά:

1. Την απόσυρση των άρθρων 23 έως και 26 του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου για:

– Την αναθεώρηση όλου του νομοθετικού πλέγματος για τα τεχνικά έργα

– Τον εκσυγχρονισμό του ιδρυτικού νόμου ΤΕΕ με ένταξη σε αυτό όλων των μηχανικών (Τεχνολογικού και Πανεπιστημιακού Τομέα), με αυτονομία στην άσκηση του επαγγέλματος για όλους – με ίδια δικαιώματα συμμετοχής στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα όργανα διοίκησης του Επιμελητηρίου.

– Αναθεώρηση – από μηδενική βάση – του επαγγελματικού πεδίου όλων των τεχνικών σύμφωνα με το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και υπό το φως των Ευρωπαϊκών οδηγιών.

Τέλος η ΕΕΤΕΜ αναφέρει ότι «ο κ. Υπουργός επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο του ελληνικού κοινοβουλίου με παραπλανητικές διατάξεις, χωρίς να λύνει τα χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τον τεχνικό κόσμο, τα οποία σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για τη σημερινή παραγωγική κρίση της χώρας. Αντιθέτως, προκαλεί απείρως περισσότερα προβλήματα και το κυριότερο, φορτώνει οικονομικά βάρη σε χιλιάδες τεχνικούς άλλων κατηγοριών και ιδιαίτερα τους Έλληνες πολίτες – χάριν μιας ομάδας εκλεκτών του ΤΕΕ».