Έντονη είναι η ανησυχία που υπάρχει αναφορικά με τη χρήση των κλιματιστικών όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία. Ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων σε κλειστούς κυρίως χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού όπως και γενικότερα των λοιμωδών νοσημάτων από άτομο σε άτομο με σταγονίδια μέσω του αναπνευστικού συστήματος.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Απάντηση στο πόσο ευάλωτοι είμαστε να κολλήσουμε κορονοϊό από τα κλιματιστικά δίνει μιλώντας στο newsbeast.gr ο επιμελητής Ά Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής και υποψήφιος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Τριανταφυλλάκης.

«Ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω των μεγάλων σταγονιδίων. Γι΄αυτό τον λόγο συστήνεται οι πολίτες να κρατούν απόσταση από 1,5 έως 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον» επισημαίνει ο Ιωάννης Τριανταφυλλάκης και εξηγεί:

«Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα για τον υπολογισμό του χρόνου επιβίωσης του κορονοϊού στον αέρα διαπιστώθηκε πως μπορεί να επιβιώσει μέχρι και τρεις ώρες. Μέσω άλλης μελέτης η οποία πραγματοποιήθηκε σε κλιματιζόμενο εστιατόριο στην Κίνα αποδείχτηκε πως η μετάδοση σταγονιδίων του ιού μεταξύ των συνδαιτυμόνων από μολυσμένο άτομο διευκολύνθηκε από την κατεύθυνση της ροής του αέρα του κλιματιστικού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι μας είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι αναφορικά με τη χρήση κλιματιστικών κυρίως στα κτίρια τα οποία επισκέπτεται καθημερινά αρκετός κόσμος».

Μπορεί ο κορονοϊός να μεταδοθεί μέσω των κλιματιστικών;

Οι κλιματιστικές μονάδες δεν λειτουργούν από μόνες τους ως εστίες πολλαπλασιασμού του κορονοϊού. Μπορεί όμως υπό κάποιες προϋποθέσεις να διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού από άτομα τα οποία είναι ήδη φορείς στους υπόλοιπους.

«Τα μολυσμένα σταγονίδια λόγω των ροών του αέρα που προκαλεί το κλιματιστικό στους χώρους μπορεί να ”ταξιδέψουν” πιο μακριά από τα 1,5 με 2 μέτρα. Μεγάλο σαφώς πρόβλημα αποτελούν κυρίως οι κεντρικές κλιματιστικές μονάδες οι οποίες χρησιμοποιούν την ανακυκλοφορία του αέρα. Αυτές θα πρέπει να ρυθμιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να λαμβάνουν περισσότερο καθαρό αέρα από έξω και όχι να ανανεώνουν αυτόν που ήδη υπάρχει στον χώρο. Η ανακυκλοφορία του εσωτερικού αέρα χωρίς την παροχή εξωτερικού, πρέπει να αποφευχθεί, καθώς μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου μετάδοσης του ιού».

Είναι ασφαλής η χρήση οικιακών κλιματιστικών;

Αναφερόμενος στα κλιματιστικά οικιακού τύπου ο Ιωάννης Τριανταφυλλάκης εξηγεί πως σαφώς είναι πιο ασφαλή από αυτά που υπάρχουν σε μεγάλους  – δημόσιους χώρους. Και πάλι όμως η σύσταση του υπουργείου είναι σαφής, θα πρέπει να καθαριστούν σωστά και η χρήση τους να γίνεται όταν είναι απόλυτα απαραίτητη.

«Καλό θα είναι να αερίζουμε καλά τον χώρο πριν τη χρήση του κλιματιστικού και κατά τη διάρκεια της να έχουμε κάποιο παράθυρο ανοικτό έτσι ώστε ο αέρας να ανανεώνεται. Σε περίπτωση που σε ένα σπίτι όλοι οι διαμένοντες είναι υγιείς και δεν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης» προσθέτει.

Ειδικά σε περίπτωση που υπάρχουν στο σπίτι ευπαθείς ομάδες και η θερμοκρασία είναι είναι αρκετά υψηλή η χρήση των κλιματιστικών ενδείκνυται έτσι ώστε να αποφευχθεί κάποιο αναπνευστικό επεισόδιο ή ακόμη και θερμοπληξία.

Τι πρέπει να κάνουμε στο κλιματιστικό του αυτοκίνητου;

Αναφορικά με τον κλιματισμό που υπάρχει στο αυτοκίνητο καλό θα είναι να ενεργοποιήσουμε την επιλογή να έρχεται ο αέρας από έξω όχι να ανακυκλώνεται ο εσωτερικός.