Είκοσι πολεμικά κράνη που περιέχουν ισάριθμα μικρά ελαιόδεντρα φυτεύτηκαν σήμερα σε δύο διαφορετικούς χώρους στον κήπο του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης. Είναι το έργο του νέου Σιατιστινού καλλιτέχνη Φώτη Καραγεωργίου, που φέρει τον τίτλο «BEUYS» και το οποίο έγινε δωρεά στο νοσοκομείο.

«Το κράνος είναι ένα άκαμπτο σύμβολο και η ελιά είναι ένα άλλο ζωντανό σύμβολο. Η ελιά θα βγάζει κάθε μέρα ένα φυλλαράκι και μεγαλώνοντας με τον καιρό οι ρίζες της θα σπάσουν το κράνος. Μετά από 150 χρόνια η ελιά θα συνεχίσει να υπάρχει ενώ το κράνος δεν θα υπάρχει πια. Το μήνυμα του έργου είναι από τη μία οικολογικό, γιατί από μόνη της η φύτευση ενός δέντρου είναι οικολογική πράξη και από την άλλη είναι ένα μήνυμα ζωής. Συνήθως, όταν μπαίνει κανείς στο νοσοκομείο, εκτός από τις περιπτώσεις γεννήσεων, είναι για κάποια αρρώστια για την οποία αναζητά θεραπεία και κατά συνέπεια συνέχιση της ζωής», ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Καραγεωργίου.

Το έργο είναι εμπνευσμένο από τις 7.000 βελανιδιές τους Josef Beuys και ήταν το αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας του Φώτη Καραγεωργίου στη Σχολή Καλών Τεχνών.
Στη φύτευση των δέντρων μετείχαν η πρόεδρος του «Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου-Η Αντηρίδας» Ζωή Ψαρρά – Παπαγεωργίου, μέλη της διοίκησης του νοσοκομείου καθώς επίσης εργαζόμενοι και εθελοντές.