Άμεσο έλεγχο στο τμήμα γεννήσεων της διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης του δήμου Αθηναίων διέταξε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μετά το συμβάν με τη φερόμενη ως πολύτεκνη οικογένεια Ρομά στα Φάρσαλα.

Άμεσα απομακρύνθηκαν η διευθύντρια του τμήματος, η αρμόδια προϊσταμένη και οι δυο υπάλληλοι που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη ληξιαρχική πράξη γέννησης, προκειμένου να διασφαλισθεί η αξιοπιστία της ερευνητικής διαδικασίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Καμίνης, από τον πρώτο έλεγχο προέκυψε ότι το 2011 είχαν γίνει 50 ετεροχρονισμένες δηλώσεις που αυξήθηκαν σε 200 το 2012 και σε 400 το 2013. Κάθε δήλωση αφορούσε περισσότερα από ένα παιδί.

Κύριο χαρακτηριστικό έχει υπάρξει η δήλωση αγνώστου πατρός και η έλλειψη αστυνομικών ταυτοτήτων στις φερόμενες ως μητέρες. Οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν σαν τόπο κατοικίας την 4η δημοτική κοινότητα (Γκάζι, Μεταξουργείο) και πολλές είναι δημότες άλλων δήμων της χώρας με καταυλισμούς Ρομά.

Ο κ. Καμίνης έχει ζητήσει να γίνει πλήρης και σε βάθος έλεγχος σε συνεργασία με το Σώμα Ελεγκτών-Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ τόνισε ότι για τη διαλεύκανση του ζητήματος είναι απαραίτητη η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με το υπουργείο Εσωτερικών και τους Εισαγγελείς. Με επιστολή του στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ζητά να υπάρξει από τους δημάρχους έλεγχος στα Ληξιαρχεία και τα Δημοτολόγια όλης της χώρας, ενώ επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, καθώς το σύστημα -όπως τόνισε- «είναι πολύ ελαστικό».

Όπως δήλωσε, η ασφαλιστική δικλείδα που απαιτούσε έγγραφο από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών που να πιστοποιεί τη γέννηση του παιδιού καταργήθηκε το 1976. Τελικά ο νόμος 344/79 δεν θεωρεί ως προαπαιτούμενο για τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης πιστοποιητικό γέννησης από μαιευτήριο, αλλά θεωρεί επαρκή τη δήλωση ενός γονέα και δυο επιπλέον μαρτύρων που ήταν παρόντες κατά τη γέννηση του παιδιού.

Το συγκεκριμένο παιδί δηλώθηκε στις 21 Ιουνίου 2013 στο δήμο Αθηναίων, γεννηθέν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 130 στις 31/01/2009. Όπως δήλωσε ο κ. Καμίνης σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία ως Συνήγορος του Πολίτη, η μεγάλη απόκλιση στις δηλώσεις γεννήσεων το 2012 και το 2013 δημιουργεί «βάσιμες υπόνοιες. Πρέπει να γίνει έλεγχος στα επιδόματα πολυτεκνίας. Φοβάμαι ότι θα βρεθούν αντίστοιχα φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα». Ήδη στο δήμο Αθηναίων έχουν επισημανθεί 15 περιπτώσεις που χρήζουν ιδιαίτερου ελέγχου.

Σε ό,τι αφορά ειδικά το δήμο Αθηναίων, διαθέτει μηχανογραφικό σύστημα για τις ληξιαρχικές πράξεις από το 2008. Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί από τις 8 Μαίου 2013 βάση δεδομένων για την καταχώρηση των ληξιαρχικών πράξεων σε όλη τη χώρα. Η συγκεκριμένη ληξιαρχική πράξη γέννησης δεν είχε αποσταλεί στο μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν θα μπορούσε και πάλι να επισημανθεί η ανωμαλία, δεδομένου ότι τα ληξιαρχεία της χώρας δεν διασυνδέονται μεταξύ τους ηλεκτρονικά και με τα δημοτολόγια της χώρας.

Σημειώνεται ότι το «Εθνικό Ληξιαρχείο», που αποτελεί πρόγραμμα της «Ψηφιακής Σύγκλισης» θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015. Όμως, όπως δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν «κανένα στοιχείο δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο συμβάσεων. Καμία δαπάνη δεν έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί, αφού δεν έχει καταβληθεί κανένα ποσό».