Απώλειες τζίρου γύρω στο 20% είδαν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου, σε δείγμα εκατό εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης, η κίνηση της αγοράς ήταν «αρνητική».

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 76% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο, με μείωση του τζίρου του σε ποσοστό, κατά μέσο όρο, γύρω στο 20%, ενώ, το 24% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τζίρο που έκανε κατά την περίοδο του Πάσχα, όχι, όμως, γιατί είδε αύξηση στον τζίρο του, αλλά γιατί παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν έχουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις, από περιοχή σε περιοχή, αφού, στην περιοχή του ιστορικού κέντρου, το 82% δηλώνει πτώση του τζίρου του και μόνον το 6% δηλώνει αύξηση σε σχέση με πέρσι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 48% των επιχειρήσεων του ιστορικού κέντρου δήλωσε ότι υπήρξε τουριστική καταναλωτική κίνηση στο κατάστημα, αναφέρει ο agelioforos.gr.

Βάσει των στοιχείων της έρευνας, όπως προκύπτει από την ειδικότερη ανάλυση, στην περιοχή της Εγνατίας-Ιων.Δραγούμη-Βενιζέλου το 80% των ερωτηθέντων είδε μείωση του τζίρου του σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 16% δήλωσε ότι ο τζίρος παρέμεινε στα ίδια περυσινά επίπεδα, στην περιοχή της Τσιμισκή-Αγ.Σοφίας-Μητροπόλεως-Προξ.Κορομηλά το 76% έχει πτώση στο τζίρο του σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 12% παρέμεινε στα ίδια περυσινά επίπεδα, ενώ στην περιοχή της Ερμού–Βασ.Ηρακλείου-Δημ.Γούναρη, το 100% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή του τζίρου του σε σχέση με πέρυσι

Εξίσου άσχημη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν επιχειρήσεις εκτός ιστορικού κέντρου, αφού, στη δυτική Θεσσαλονίκη το 70% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υπήρξε αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι και το 20% παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, ενώ στην ανατολική Θεσσαλονίκη το 55% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 35% παρέμεινε στα ίδια περυσινά επίπεδα.

«Η αγορά, για μια ακόμη χρονιά, κινήθηκε με αρνητική πορεία και θα ήθελε από την Πολιτεία να αφουγκραστεί την κατάσταση αγωνίας την οποία βιώνει. Αλλά, έχοντας πλήρη αντίληψη της απουσίας της Πολιτείας, βλέπουμε ότι η αγορά περιορίζει τις απαιτήσεις της και αντιμετωπίζει με ορθολογικότερο τρόπο τα αποτελέσματα της καταναλωτικής κίνησης. Για το λόγο αυτό, ένα μεγαλύτερο ποσοστό συναδέλφων, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, δηλώνει ικανοποιημένοι με την αγοραστική κίνηση του Πάσχα 2013. Είναι το πρώτο Πάσχα όπου δεν υπάρχει ούτε καν το «αντίδωρο» του δώρου των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Η τραγική μείωση του τζίρου, η έλλειψη ρευστότητας, οι επισφάλειες πελατών, οι φορολογικές υποχρεώσεις, η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, η παντελής έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής, το παρεμπόριο, έχουν φέρει την επιχειρηματικότητα στα όριά της. Γενική απαίτηση είναι η Πολιτεία να εφαρμόσει ένα σταθερό περιβάλλον ενίσχυσης της ρευστότητας και ανάπτυξης της οικονομίας μας για την στήριξη των επιχειρήσεων, και όχι να πειραματίζεται εφαρμόζοντας το μοντέλο των 52 Κυριακών» σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΣΘ.