Το 1908, τρεις μέρες μετά την γιορτή των Χριστουγέννων, ένας ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,2 της κλίμακας Ρίχτερ, κατέστρεψε την πόλη της Μεσσίνας και μετέτρεψε σε ερείπια την ιστορική ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Τότε, επενέβησαν το ελληνικό και το ρωσικό πολεμικό ναυτικό για να συνδράμουν στη διάσωση και ανακούφιση των σεισμοπαθών. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, το 1909, οι πολύτιμες 43 εικόνες που διασώθηκαν από την εκκλησία και χρονολογούνται από το 1250 έως το 1850, στάλθηκαν σε ένδειξη ευγνωμοσύνης στην Ελλάδα και από τότε εκτίθενται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού, ύστερα από πρόταση του φιλόλογου καθηγητή Δανιήλ Μακρή, οι εικόνες επιστρέφουν για λίγο «σπίτι τους», καθώς θα φιλοξενηθούν έως τις 26 Μαίου στο Περιφερειακό Μουσείο Μεσσίνας και στη συνέχεια για άλλο ένα δίμηνο στο Palazzo dei Normanni, έδρα της Περιφέρειας Σικελίας, στο Παλέρμο. Την έκθεση με τίτλο: «Immagine e Scrittura. Presenza greca a Messina dal Medioevo all’età moderna» (Εικόνες και χειρόγραφα. Η ελληνική παρουσία στη Μεσίνα από το μεσαίωνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή), διοργάνωσαν η Περιφέρεια Σικελίας, το Ίδρυμα Federico II, το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Παλέρμου, καθώς και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας.