Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ψήφιζε το 62% των Ελλήνων, αν το ερώτημα αυτό ετίθετο σε δημοψήφισμα, ενώ το 21% θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, σύμφωνα με το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ καταγράφονται μεταξύ των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών (75%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται μεταξύ των λιγότερο μορφωμένων (48%).

Πάντως, λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες (46%) δηλώνουν ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ είναι «καλό πράγμα», με το 17% να τη θεωρεί «κακή», ενώ ένα 36% να απαντά ότι δεν είναι ούτε καλή, ούτε κακή. Ωστόσο, το 58% των πολιτών παραδέχονται πως η Ελλάδα έχει ωφεληθεί γενικά από τη συμμετοχή της στην ΕΕ, άποψη με την οποία διαφωνεί το 36% των Ελλήνων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι θα ήθελαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίζει έναν πιο σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά στις επικείμενες Ευρωεκλογές, τα θέματα που οι περισσότεροι Έλληνες θα ήθελαν να συζητηθούν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είναι αυτό της ανεργίας των νέων (85%), της οικονομίας και της ανάπτυξης (81%), της μετανάστευσης (59%) και της κοινωνικής προστασίας των πολιτών της ΕΕ (48%).

Πάντως, οι Έλληνες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από το πόσο ακούγεται η φωνή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 74% να υποστηρίζει πως η φωνή τους δεν ακούγεται και μόνο το 24% να υποστηρίζει το αντίθετο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος παρουσιάζει εντελώς διαφορετική εικόνα, καθώς το 51% των Ευρωπαίων πιστεύουν πως η φωνή τους ακούγεται στην ΕΕ, ενώ το 44% διαφωνούν.