Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι επικοινωνίες στην Ελληνική Αστυνομία. Μάλιστα, διαταγή από το αρμόδιο τμήμα για τις επικοινωνίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει πως οι υπηρεσίες πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους με αναλογικό σύστημα και όχι με το ψηφιακό TETRAeXTRAS.

Πλέον το ψηφιακό σύστημα θα χρησιμοποιείται μόνο ως βοηθητικό.

Καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή αυτή έπαιξαν τα σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας που αντιμετώπισαν οι αστυνομικοί στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αλλά και στο γεγονός ότι κακοποιοί πάσης φύσεως μπορούσαν να μπαίνουν εύκολα στο σήμα της ΕΛ.ΑΣ. και να ακούν τις διαβιβάσεις από το κέντρο επιχειρήσεων προς και από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Το σοβαρό πρόβλημα όπου διαρρήκτες άκουγαν τις διαβιβάσεις προς την ομάδα Δίας έφερε στη δημοσιότητα το newsbeast.gr πριν λίγες μέρες με βίντεο που έδειχνε επίδοξους διαρρήκτες στα βόρεια προάστια να ακούνε τις επικοινωνίες της ΕΛ.ΑΣ. και να γίνονται καπνός.

Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ.

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στις ασύρματες επικοινωνίες των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή της Αττικής, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Οι αρμόδιες Διευθύνσεις του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας εξετάζουν αναλυτικά το πλαίσιο των ζητημάτων που ανέκυψαν κατά τη λειτουργία του δικτύου των ασύρματων επικοινωνιών, αμέσως μετά την παραλαβή του έργου μέχρι σήμερα, ώστε να προσδιοριστούν επακριβώς οι συνθήκες και τα αίτια που προκαλούν τις καταγραφείσες δυσλειτουργίες.

Σκοπός είναι να προκριθούν οι αναγκαίες τεχνικές λύσεις που θα βελτιστοποιήσουν την όλη διαδικασία, ώστε οι ασύρματες επικοινωνίες να προσδίδουν στις αστυνομικές Υπηρεσίες τη βέλτιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση που απαιτεί το σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες, αποφασίστηκε να λειτουργούν παράλληλα και συνδυαστικά το αναλογικό και το ψηφιακό σύστημα.

Με τη ρύθμιση αυτή καλύπτονται όλες οι περιοχές της Αττικής και διασφαλίζεται ικανοποιητικό επίπεδο επιχειρησιακής λειτουργικότητας των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με αίσθημα ευθύνης, επιδιώκει το θέμα των ασύρματων επικοινωνιών να διευθετηθεί κατά τρόπο που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των αστυνομικών Υπηρεσιών, έχοντας ως κυρίαρχο γνώμονα την ασφάλεια των αστυνομικών που επιχειρούν καθημερινά για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.