Την πρόθεσή τους για μείωση των διδάκτρων στα σχολεία τους, εκφράζουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, με αφορμή τη συζήτηση για απελευθέρωση των διδάκτρων.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ενόψει της εξαγγελθείσας απελευθέρωσης των διδάκτρων και προς αποφυγή πρόκλησης οποιασδήποτε ανησυχίας στους γονείς, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΕΙΕ) δηλώνει ότι η μοναδική μεταβολή, που υπό τις παρούσες συνθήκες προβλέπεται να επέλθει στα δίδακτρα των σχολείων είναι προς τα κάτω, δηλαδή μείωση των διδάκτρων. Άλλωστε, τα ιδιωτικά σχολεία με δική τους πρωτοβουλία, έχουν ήδη μειώσει τα δίδακτρά τους ή / και το κόστος των επιπλέον προσφερομένων υπηρεσιών τους, αναγνωρίζοντας ότι και οι οικογένειες των μαθητών τους έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση».

«Ας σημειωθεί ότι η πραγματική μεσοσταθμική μείωση στα δίδακτρα, που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τα σχολεία ξεπέρασε το 13,6%, αν και λόγω των στρεβλώσεων του νόμου η μείωση αυτή δεν αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία» αναφέρει ο Σύνδεσμος, ο οποίος χαιρετίζει τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης και προσθέτει ότι «η απελευθέρωση των διδάκτρων απεγκλωβίζει τα ιδιωτικά σχολεία από επιβαλλόμενες στρεβλώσεις και βοηθά στον εξορθολογισμό της αγοράς των ιδιωτικών σχολείων και της λειτουργίας τους».

Ακόμη, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι ιδιοκτήτες σημειώνουν ότι «μέσω του εξορθολογισμού αυτού, μειώσεις στα δίδακτρα, που γίνονται σήμερα άτυπα από πολλά ιδιωτικά σχολεία, θα αποτυπωθούν επισήμως και η μέσω της επίσημης αποτύπωσης γνωστοποίησή τους στην αγορά, θα οδηγήσει σε εντονότερο ανταγωνισμό τιμών τα ιδιωτικά σχολεία, προς όφελος των γονέων των μαθητών τους».

Καταλήγουν ότι πολλά ιδιωτικά σχολεία, ενόψει της απελευθέρωσης, δηλώνουν ότι προσανατολίζονται σε σημαντικές μειώσεις των διδάκτρων τους την επόμενη σχολική χρονιά.

Από την πλευρά τους, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, που κατά καιρούς έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις για τη πολιτική των εργοδοτών τους για μειώσεις μισθών, απολύσεις κ.α. δεν δείχνουν να βλέπουν με καλό μάτι την πρόθεση των επιχειρηματιών των ιδιωτικών σχολείων για μείωση των διδάκτρων.

Σε απάντησή της προς τον ΣΙΕΙΕ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Γνωστό είναι ότι οι λομπίστες των επιχειρηματιών της ελληνικής ιδιωτικής εκπαίδευσης είχαν επαφές με την τρόικα όσο και με υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλες. Εκείνο που δεν γνωρίζαμε είναι ότι και το υπουργείο Ανάπτυξης προσχωρεί στην πλατφόρμα της στήριξης των επιχειρηματικών συμφερόντων, παίρνοντας αποστάσεις τόσο από το Ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο καθορίζει την Παιδεία ως δημόσιο αγαθό, που παρέχεται από το κράτος ή, τουλάχιστον, με την εποπτεία και την εγγύηση του κράτους (εγγύηση για την ποιότητα της Παιδείας, όχι για την επιχειρηματική ελευθερία των ιδιοκτητών σχολείων), όσο και από την ευρωπαϊκή ανθρωπιστική παράδοση για την αξία και τον κοινωνικό ρόλο της εκπαίδευσης, όπως επαναδιατυπώθηκε, επί του συγκεκριμένου, στην απόφαση της 21/9/1999 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΔΑΔ)».

Συμπληρώνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης απέρριψε την αίτηση επτά ελληνικών – κατά σύμπτωση – ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, τα οποία είχαν προσφύγει με το αίτημα της απελευθέρωσης των διδάκτρων τους με επιχείρημα, ακριβώς, την παρεμπόδιση επιχειρηματικής ελευθερίας.