Επίτιμος δημότης Έδεσσας και Πέλλας θα ανακηρυχτεί στις 18 και 20 Οκτωβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι δύο δήμοι για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση τους από τον οθωμανικό ζυγό.

Πρώτος σταθμός του Αρχιεπισκόπου θα είναι η Έδεσσα. Η αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων θα ανοίξει στις 17 Οκτωβρίου με το θεατρικό δρώμενο «Η Απελευθέρωση της Έδεσσας», ενώ την επομένη μέρα μετά την δοξολογία και την παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο της πόλης η ανακήρυξη του Ιερώνυμου ως επίτιμου δημότη.

«Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με αναπαράσταση από το Εδεσσαϊκό θέατρο της παράδοσης της πόλης από τους Τούρκους στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού. Στις 18 Οκτωβρίου θα ανακηρυχτεί ο Αρχιεπίσκοπος επίτιμος δημότης», δήλωσε ο δήμαρχος της Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εορτασμού.

Στις 20 Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της πόλης των Γιαννιτσών, ο Μακαριότατος θα βρεθεί στην Πέλλα και θα ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης, ενώ την ίδια μέρα ο δήμος θα πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια μνημείου των πεσόντων στη Μάχη.

«Το 2012 αποτελεί ιστορικό ορόσημο, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης ενώ η επέτειος αποτελεί επίκεντρο όχι μόνο τοπικού ενδιαφέροντος αλλά και της ευρύτερης περιοχής», ανέφερε ο δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος.