Ειδική έκθεση για την μετα-ολυμπιακή Ελλάδα είχε συντάξει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Real News», η συγκεκριμένη έκθεση μιλούσε για τον κίνδυνο υπερκοστολόγησης των Αγώνων του 2004 και των ολέθριων συνεπειών για την ελληνική οικονομία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η έκθεση έφερε τίτλο: «Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Μαραθώνιος και όχι σπριντ», ολοκληρώθηκε στις 8 Αυγούστου του 2004 και μια μέρα μετά τέθηκε στη διάθεση της κυβέρνησης.

Οι αναλυτές του οίκου ανέφεραν τη σκληρή πραγματικότητα για την ελληνική οικονομία και το μέλλον της χώρας από την επόμενη κιόλας μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην έκθεση τονίζονταν ότι πολλά κατασκευαστικά έργα για τη διοργάνωση έχουν κοστίσει πολύ περισσότερο από τους αρχικούς υπολογισμούς ανεβάζοντας το κόστος από τα 4,6 στα 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, συμπέρανε ότι οι κυβερνήσεις της χώρας την περίοδο που θα ακολουθούσε των Ολυμπιακών Αγώνων θα καλούνταν να αντιμετωπίσουν τέσσερα πολύ σημαντικά προβλήματα: α) το πολύ υψηλό χρέος, β) την έλλειψη διαφάνειας στον προϋπολογισμό, γ) την απειθαρχία στις δαπάνες και δ) τις δυσμενείς δημογραφικές τάσεις.