Εκείνος Τούρκος σεφ, εκείνη Ελληνίδα φωτομοντέλο. Οι ζωές τους συναντήθηκαν στην Τουρκία και η ιστορία ενός νεανικού έρωτα χωρίς σύνορα επισημοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο με πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο του Βόλου.

Ο Βολκάν Μπαϊρακτάρ, 27 ετών και η Αλίκη Πετρή – Μπαϊρακτάρ, 24 ετών, μετά τα πρώτα βήματα της κοινής τους προσωπικής πορείας, κατέστρωσαν τα επαγγελματικά τους σχέδια. Επέλεξαν το Βόλο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η Αλίκη, για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση: «Εις την Πόλιν».

Όπως αναφέρει το taxydromos.gr, πίσω από τη βιτρίνα με τα αχνιστά ελληνοτουρκικά φαγητά, ο Τούρκος σεφ στην κουζίνα του καταστήματος «δένει» τις συνταγές χρησιμοποιώντας βιολογικά προϊόντα και μπαχάρια, που έρχονται απευθείας από την Πόλη. Πολίτικα μπαχαρικά, κουκουνάρι, σταφίδα, βιολογικές ντομάτες, πιπεριές και πατάτες, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στις κατσαρόλες της ελληνοτουρκικής κουζίνας.

Κουζού γιαχνί, λαχματζούν, ιμάμ μπαϊλντί, πολίτικο πιλάφι, αλλά και κιουνεφέ, η γλυκιά ζεστή πίτα με κασέρι, έλαβαν τις θέσεις τους στις γυάλινες προθήκες του καταστήματος, από την περασμένη Δευτέρα, οπότε άνοιξε για να υποδεχθεί τους πρώτους πελάτες.

«Merhaba» (γεια)… θα πουν πελάτες, κυρίως γυναίκες, περνώντας την είσοδο του καταστήματος. Χρησιμοποιούν την τούρκικη λέξη για να χαιρετίσουν τους ιδιοκτήτες, με την επιρροή πλέον από τον βομβαρδισμό της ελληνικής τηλεόρασης από τα τούρκικα σίριαλ να είναι απόλυτα εμφανής.

«Βάλε μου ένα λαχματζούν. Θα το απολαύσω το βράδυ, βλέποντας τη Σιλά και τον Μποράν», είπε γελώντας μία από τις πελάτισσες, τις προηγούμενες ημέρες.

Άλλωστε, σε αυτό το κλίμα που δημιούργησαν οι Τούρκοι τηλεοπτικοί «αστέρες» πόνταρε το νεαρό ζευγάρι, ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά, όταν σχεδίαζε την επιχείρησή του. «Το κλίμα έχει αλλάξει πάρα πολύ και οι Έλληνες στο άκουσμα των Τούρκων δεν έχουν πια, μετά τα σίριαλ, την ίδια αντίδραση, όπως στο παρελθόν», παρατηρεί η Αλίκη.

«Στην Τουρκία η αντιμετώπιση των Ελλήνων ήταν άλλωστε πολύ διαφορετική», συμπληρώνει, μεταφέροντας την εμπειρία των εννέα περίπου μηνών από τη διαμονή της στη γειτονική χώρα, όπου την οδήγησαν επαγγελματικοί λόγοι.

«Μόνο τεμενάδες δεν μου έκαναν, όταν βγαίνοντας στην αγορά για ψώνια τους έλεγα ότι είμαι Ελληνίδα. Αφέντρα με φώναζαν, δείχνοντας την εκτίμησή τους στους Έλληνες», προσθέτει.

Τα συναισθήματα αντιπαλότητας των Ελλήνων απέναντι στους Τούρκους ήρθαν να καταλαγιάσουν, όπως λέει, οι εικόνες των τούρκικων σίριαλ που εισέβαλαν μέσω των τηλεοπτικών δεκτών σε ελληνικά νοικοκυριά. Άλλωστε, «οι διαφορές είναι μεταξύ των πολιτικών και των στρατών. Οι λαοί δεν έχουν τίποτε απολύτως να χωρίσουν», συμπληρώνει.

Το έδαφος που «στρώθηκε» από τα σίριαλ εκμεταλλεύτηκαν θετικά ο Βολκάν και η Αλίκη, που όπως μας εξηγεί, σε προγενέστερη εποχή θα ήταν διστακτικοί ώστε να λειτουργήσουν μια ελληνοτουρκική κουζίνα. Έτσι, η βαθιά οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν τους πτόησε, καθώς σκέφτηκαν ότι το διαφορετικό που είχαν να προσφέρουν μπορεί να βρει ανταπόκριση.

Ο Βολκάν εργαζόταν για πολλά χρόνια ως σεφ σε διάφορα ρεστοράν στην Τουρκία. Εκεί, όπου μια σειρά από γεγονότα οδήγησαν την Αλίκη να συναντήσει τον άντρα της ζωής της. Η μητέρα της Αλίκης, Σοφία, πριν από 2,5 χρόνια περίπου, έφυγε για πενθήμερες διακοπές στη Σμύρνη, από όπου καταγόταν η δική της γιαγιά, την οποία λάτρευε, καθώς ήταν η γυναίκα που τη μεγάλωσε.

Επιστρέφοντας από εκείνες τις σύντομες διακοπές, ανακοίνωσε στην κόρη της την απόφαση που είχε λάβει χωρίς δεύτερη σκέψη: να μετακομίσει στην Τουρκία, αφού τις περιοχές που επισκέφθηκε, τις ένιωσε πολύ κοντά της, σαν να ήταν εκεί πάντοτε το σπίτι της, όπως είπε.

Πριν από 1,5 χρόνο, η Αλίκη δέχθηκε επαγγελματική πρόταση για φωτογράφιση στην Τουρκία. Μετά από σύντομη παραμονή στο σπίτι της μητέρας της, έπιασε ένα δικό της στο Kadikoy. Εκείνη και ο Βολκάν σύχναζαν στο ίδιο κλαμπ, χωρίς να έχουν συναντηθεί.

Το κοινό τους στέκι αποκαλύφθηκε από τα like που έκαναν και οι δύο μέσω του facebook, στο κλαμπ της περιοχής τους. Ο Βολκάν την αναζήτησε και ως ανατολίτης την… πολιόρκησε. Η γνωριμία τους αποκάλυψε ότι είχαν πολλά περισσότερα κοινά από εκείνο το κλαμπ.

Με τον ενθουσιασμό της νιότης τους πήραν την απόφαση να ζήσουν στο Βόλο. Στην Ελλάδα τα ωράρια εργασίας είναι πιο ανθρώπινα, έκριναν. Οι δύο νέοι «έβαλαν» στις αποσκευές τους μια πλούσια ποικιλία αρωμάτων και μπαχαρικών από την Κωνσταντινούπολη και την κουζίνα της.

Συνταγές και γεύσεις από την πόλη που ενώνει την Ανατολή με τη Δύση. Μυρωδιές από υλικά που πλέον αναδύονται μέσα από μια επαγγελματική κουζίνα στο Βόλο…