Σε όλες τις σχολικές μονάδες, παρουσία και εκπροσώπων των τοπικών Aρχών, έγινε σήμερα ο καθιερωμένος αγιασμός στα Χανιά.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Γιάννη Κανδαράκη, σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια της περιφέρειας έχουν φθάσει τα βιβλία που από σήμερα δόθηκαν στους μαθητές, ενώ οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, κυρίως στα σχολεία της πόλης, είναι ελάχιστες.

Στα σχολεία της επαρχίας, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν 10 κενά φιλολόγων και 10 καθηγητών ειδικοτήτων, ενώ από τις 40 θέσεις αναπληρωτών, που ζήτησε η Διεύθυνση, καλύφθηκαν οι 20. Ωστόσο, ο κ. Κανδαράκης εκτιμά ότι και οι υπόλοιπες θέσεις σύντομα θα καλυφθούν με τις προσλήψεις και άλλων αναπληρωτών ενώ και το ειδικό γυμνάσιο Χανίων έως το τέλος του Σεπτεμβρίου θα στεγαστεί στο νέο του κτίριο, στο δημοτικό διαμέρισμα Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, Ηλία Ποντικάκη, το πρώτο κουδούνι χτύπησε κανονικά ενώ προβλήματα υπάρχουν στη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων στην Ανώπολη τα Ασκύφου την Ασή Γωνιά, το Φρε, το Έλος το Ροβοβάνι, την Κάνδανο και τη Γραμβούσα. Τα σχολεία αυτά έως ότου καλυφθούν οι θέσεις εκπαιδευτικών θα λειτουργούν όπως και οι άλλες μονάδες εκπαίδευσης.

Στο σύνολο των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Χανίων υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών στα τμήματα ειδικής αγωγής, στα τμήματα στήριξης, Αγγλικών και Μουσικής, ενώ κενά υπάρχουν και σε θέσεις εκπαιδευτικών του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία των συνδικαλιστικών οργάνων και τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των δασκάλων και νηπιαγωγών, Φώτη Ποντικάκη, πέραν των γενικών προβλημάτων και των περικοπών, τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι 250 και αφορούν όλες τις ειδικότητες. Γι αυτό τον λόγο, έχει οργανωθεί για τις 12 το μεσημέρι συμβολική κατάληψη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχει ανακοινωθεί για αύριο τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι και συμμετοχή των καθηγητών στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, που οργανώνεται για τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της δημοτικής αγοράς από τους δασκάλους, τους καθηγητές και την Ένωση Γονέων.