Το ετήσιο μνημόσυνο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη τελέστηκε το πρωί στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία με αφορμή την συμπλήρωση δεκατριών χρόνων από τον τραγικό του θάνατο.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου εξήρε την προσωπικότητα του Γιάννου Κρανιδιώτη επισημαίνοντας ότι ήταν «ο αρχιτέκτονας και σκαπανέας της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το μνημόσυνο τελέστηκε με πρωτοβουλία της ΕΔΕΚ και της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Κύπρου.

Η τραγωδία με το φάλκον έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 λίγο πριν από την άφιξή του υπηρεσιακού αεροσκάφους στο Βουκουρέστι. Στο μοιραίο φάλκον επέβαινε και ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος θα συμμετείχε στη Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. Στην αποστολή συμμετείχαν πολιτικοί παράγοντες, εργαζόμενοι στο ΥΠΕΞ και συνάδελφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Συνολικά, έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι: ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του Νικόλας, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος, ο αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.