Τρεις διαγωνισμοί, συνολικού προϋπολογισμού 840.000 ευρώ, προκηρύσσονται σε λίγες μέρες από το δήμο Θεσσαλονίκης.

Τα χρήματα θα διαθέσει αρχικά ο δήμος από τα ταμεία του, ότου καταφτάσουν τα κονδύλια της ΣΑΤΑ (πόροι που κατανέμονται κάθε χρόνο στους δήμους για τέτοιου είδους δαπάνες), που φέτος ανέρχονται σε συνολικά 19 εκατ. ευρώ για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων.

«Η επιλογή των σχολείων τα οποία θα επισκευαστούν κάθε χρονιά γίνεται πλέον με ιεράρχηση των αιτημάτων που υποβάλλουν στο αρμόδιο τμήμα οι σχολικές επιτροπές, οι σύλλογοι γονέων και οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι τεχνικές υπηρεσίες οι οποίες πραγματοποιούν ελέγχους στα σχολικά συγκροτήματα», τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μεγάλης κλίμακας εργασίες οι οποίες περιλαμβάνονται σε σχετικούς διαγωνισμούς. «Ο δήμος φροντίζει ώστε όλες οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι για ώστε να υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος για να γίνουν οι επισκευές και οι απαιτούμενες συντηρήσεις και τα σχολεία να παραδοθούν στην εκπαιδευτική κοινότητα πριν το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς», προσθέτει.

Χώροι υγιεινής – γυμναστήρια

Με το διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί, θα γίνουν επίσης επεμβάσεις σε χώρους υγιεινής και τους εσωτερικούς χώρους σχολικών συγκροτημάτων και γυμναστηρίων. Τέτοιου είδους επεμβάσεις θα γίνουν στα εξής σχολικά κτίρια: 5ο Δημοτικό Σχολείο (Δελφών – Ψυχάρη 8), 1ο Γυμνάσιο Τριανδρίας (Ελευθερίας 24), 67ο Δημοτικό Σχολείο (Β. Παπαθανασίου 41), 59ο Δημοτικό Σχολείο (Αρχαιοτήτων 3), 44ο Δημοτικό Σχολείο (Αγίου Δημητρίου 125), 50ό Δημοτικό Σχολείο και 46ο-60ό Νηπιαγωγεία (Αγίων Αναργύρων 4), 31ο Δημοτικό Σχολείο και 27ο-54ο Νηπιαγωγεία (Ελευθερών 14), 26ο Γυμνάσιο – 32ο Λύκειο (Κασσάνδρου 17-19), 40ό Δημοτικό Σχολείο και 26ο Νηπιαγωγείο (Μανουσογιαννάκη 4), 9ο ΓΕΛ (Λυσικράτους 9), 21ο και 109ο Δημοτικά Σχολεία και 112ο Νηπιαγωγεία (Τσέλιου – Τσιαπάνου).

Στις αυλές

Επεμβάσεις προβλέπεται να γίνουν επίσης στις αυλές των εξής σχολικών συγκροτημάτων: 31ο Δημοτικό Σχολείο (Ελευθερών 14), 41ο Δημοτικό Σχολείο (Ικτίνου 5), 55ο και 57ο Δημοτικά Σχολεία (Κ. Κρυστάλλη 10), 44ο Δημοτικό Σχολείο (Αγ. Δημητρίου 125), 53ο Δημοτικό Σχολείο (Φ. Δραγούμη 7-9), 1ο Γυμνάσιο Κάτω Τούμπας και 18ο ΓΕΛ (Παπάφη 130), 1ο Δημοτικό Σχολείο και 1ο Νηπιαγωγείο Τριανδρίας (Ελευθερίας 24) και 21ο και 109ο Δημοτικά Σχολεία και 112ο νηπιαγωγείο (Τσέλιου – Τσιαπάνου).

Εγκαταστάσεις θέρμανσης

Λεβητοστάσια, καλοριφέρ, δίκτυα θέρμανσης και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας θα τεθούν στο μικροσκόπιο των συνεργείων του εργολάβου, που θα αναλάβει το διαγωνισμό της επισκευής, συντήρησης και επανελέγχου των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων σχολικών κτιρίων, με προϋπολογισμό 80.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή της σχετικής διακήρυξης, εργασίες θα γίνουν στα εξής σχολικά κτίρια: 1ο Γυμνάσιο Μαλακοπής (Λαμπράκη – Τσιαπάνου 20) στην Δ΄ δημοτική κοινότητα, 34ο Δημοτικό Σχολείο (Αρριανού 3) στην Α΄ δημοτική κοινότητα, 1ο-3ο Γυμνάσια και 18ο Λύκειο (Παπάφη 130) στην Δ΄ δημοτική κοινότητα, 2ο Γυμνάσιο (Ικτίνου 5) στην Α’ δημοτική κοινότητα, 4ο Γυμνάσιο – Λύκειο (Συγγρού 31) στην Α’ δημοτική κοινότητα, 59ο Δημοτικό Σχολείο (Αρχαιοτήτων 3) στη Β’ δημοτική κοινότητα, 67ο Δημοτικό (Β. Παπαθανασίου 41) στη Β΄ δημοτική κοινότητα και 2ο και 4ο Γυμνάσια (Κλεάνθους 30) στην Δ’ δημοτική κοινότητα.

Παράλληλα, ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά και σε διαγωνισμό, ύψους 260.000 ευρώ, για εργασίες χρωματισμού των όψεων σχολικών κτιρίων. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την Τρίτη 7 Αυγούστου.