Η Microsoft Corp. ξεκίνησε στις 27 Ιουνίου τη διάθεση του Microsoft Office 365 για την εκπαίδευση, εξασφαλίζοντας δωρεάν σε σχολεία, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς οργανισμούς τα κορυφαία της εργαλεία παραγωγικότητας, επικοινωνίας και συνεργασίας.

Το Office 365 για την εκπαίδευση αποτελεί μια σουίτα στο cloud που περιλαμβάνει τις εφαρμογές για desktop του Microsoft Office, καθώς και το Microsoft Exchange Online, το Microsoft SharePoint Online και το Microsoft Lync Online.

Παρέχει στους εκπαιδευτικούς ισχυρά εργαλεία για να προσφέρουν οποιαδήποτε στιγμή και από οπουδήποτε και αν βρίσκονται* διδασκαλία και μάθηση, μέσω πολλαπλών συσκευών, καθώς και ηλεκτρονική αλληλογραφία, ημερολόγια, τα Microsoft Office Web Apps, δυνατότητα video και online συναντήσεων και προηγμένες λειτουργίες δημιουργίας εγγράφων για το σχεδιασμό των προγραμμάτων σπουδών και τις εργασίες των φοιτητών.

«Το cloud και η διαδικτυακή μάθηση αποτελούν τάσεις κλειδί για το μετασχηματισμό της εκπαίδευσης σήμερα. Το Office 365 για την εκπαίδευση προσφέρει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα συνεργασίας που θα αλλάξει τα δεδομένα», δήλωσε ο κ. Φώτης Δραγανίδης, Διευθυντής Ακαδημαϊκού Τομέα, Microsoft Ελλάς.

«Τη στιγμή που τα σχολεία έχουν στη διάθεσή τους ολοένα και αυστηρότερους προϋπολογισμούς, ενώ παράλληλα καλούνται να συνεχίζουν να καινοτομούν, εμείς προσφέρουμε υψηλής ποιότητας τεχνολογία δωρεάν, η οποία θα εκσυγχρονίσει τις μεθόδους διδασκαλίας και θα συμβάλει στην προετοιμασία των μαθητών για τις θέσεις εργασίας του αύριο».

Ο κ. Ισίδωρος Σιδερίδης, General Manager της InEdu και συνεργάτης της Microsoft σε λύσεις για την εκπαίδευση δήλωσε σχετικά: «Η cloud πλατφόρμα του Office 365 σε συνδυασμό με την ειδική τιμολογιακή πολιτική για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και με το add-on για LMS (Learning Management System) που έχει αναπτύξει η InEdu, αποτελεί μία μοναδική λύση για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης».

Η ανακοίνωση αυτή συμπίπτει με τον ένα χρόνο διάθεσης του Office 365 στην αγορά, ενώ σημειώνεται ότι κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ανώτερης εκπαίδευσης από όλο τον κόσμο υιοθετούν το Office 365 για την εκπαίδευση.

Η Sœur Espérance, Γενική Διευθύντρια της Ελληνογαλλικής Σχολής Saint Joseph Πεύκης δήλωσε σχετικά: «Δοκιμάσαμε το Office 365 για Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς και έχουμε διαπιστώσει ότι θα αποτελέσει για το Σχολείο μας ένα ισχυρό εργαλείο βελτίωσης τόσο της διδακτικής όσο και της μαθησιακής διαδικασίας. Βασιζόμενοι στην εμπειρία μας στο MS live@EDU, θα προχωρήσουμε στην υιοθέτηση του Office 365 προκειμένου να εμπλουτίσουμε τα μέσα που παρέχουμε στο διδακτικό προσωπικό μας, στους μαθητές και στους αποφοίτους μας.

Με αυτό τον τρόπο θα συμπληρώσουμε παλαιότερες επενδύσεις, όπως οι διαδραστικοί πίνακες, το computer room, το Σύστημα Διαχείρισης Διδακτικού Έργου και θα προσφέρουμε τα απαραίτητα εργαλεία για την ad hoc και εξ αποστάσεως παρακολούθηση και φροντίδα των μαθητών και των μαθητριών του Σχολείου. Θα ενεργοποιήσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρει το Office 365 όπως email, εργαλεία συνεργατικής μάθησης, αξιοποίηση του video conferencing και προσβλέπουμε η προσπάθειά μας αυτή να αποτελέσει το έναυσμα για την εισαγωγή και υιοθέτηση επιπλέον καινοτόμων λύσεων στο εγγύς μέλλον με στόχο την επίτευξη του διττού στόχου που θέτει το Σχολείο ως κορωνίδα του έργου του: Την ανάγκη για αριστεία και ήθος».

Σχολικές αίθουσες χωρίς όρια

Το Office 365 επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να διδάσκουν από σχεδόν οπουδήποτε*, να προσεγγίζουν περισσότερους μαθητές, να διδάσκουν δεξιότητες σε επίπεδο χρήσης λογισμικού που οι εργοδότες αναζητούν, ενώ παρέχει υψηλού επιπέδου εργαλεία που μειώνουν τα κόστη σε επίπεδο πληροφοριακών συστημάτων.

• Οι μαθητές μπορούν να κάνουν κατά περίσταση χρήση υπηρεσιών ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων ή υπηρεσιών συνομιλίας μέσω video, προκειμένου να συνεργαστούν πάνω σε κοινές μαθητικές εργασίες σε πραγματικό χρόνο, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται ή ποια συσκευή χρησιμοποιούν. Μπορούν να δημιουργήσουν έγγραφα με τα Office Web Apps που διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά με την desktop έκδοση του Microsoft Office, να μοιραστούν σημειώσεις μαθημάτων συγχρονίζοντας τα σημειωματάρια του OneNote, καθώς και να δημιουργήσουν ψηφιακά portfolio.

• Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργήσουν προγράμματα σπουδών, να καταγράψουν παραδόσεις μαθημάτων και να τις δημοσιεύσουν σε διαδικτυακά sites της τάξης στο cloud, όπου οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δουν, να ανοίξουν, να αναπτύξουν, να επεξεργαστούν και να μοιραστούν τις εργασίες τους. Το Office 365 προσφέρει νέους τρόπους για τη διεύρυνση του χρόνου διδασκαλίας, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς και την παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων μέσω διαδικτύου.

• Τα Εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι γονείς θα εξασφαλίσουν ότι τα αρχεία των μαθητών και τα προσωπικά τους δεδομένα προστατεύονται και δεν θα χρησιμοποιηθούν για διαφημιστικούς λόγους, εξαιτίας ενός εκτενούς συνόλου χαρακτηριστικών προστασίας και ασφάλειας, που έχουν εναρμονιστεί με την ισχύουσα νομοθεσία.

• Τα τμήματα πληροφορικής των σχολείων μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα και χρόνο, στηριζόμενα στο γεγονός ότι η Microsoft διαχειρίζεται εργασίες ρουτίνας, όπως η εφαρμογή ενημερώσεων για τους servers και τις αναβαθμίσεις λογισμικού. Με την εισροή του ψηφιακού περιεχομένου, τις μειωμένες απαιτήσεις των κέντρων δεδομένων και με mailboxes 25GB, δεν απαιτείται πλέον συνεχής έλεγχος του αποθηκευτικού χώρου και καθαρισμός αρχείων.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Microsoft Live@edu θα αναβαθμιστούν σε Office 365 από φέτος το καλοκαίρι. Οι πελάτες μπορούν να εγγραφούν για μια δωρεάν δοκιμή 30 ημερών. Περισσότερες πληροφορίες για το Office 365 για την εκπαίδευση είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.microsoft.com/el-gr/office365/education/school-services.aspx