Δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων στο νοσοκομείο Παπανικολάου κατά τα έτη 2016-2017, έκανε ο διοικητής του, Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, παρουσία του υπουργού, Υγείας Ανδρέα Ξανθού, παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις που έγιναν για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των κτιριακών υποδομών, τα έργα που γίνονται για ανάπτυξη των δομών, τις θεσμικές παρεμβάσεις και τις καινοτομίες που εφαρμόστηκαν ή πρόκειται να εφαρμοστούν.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις αυτές, παρόλο που δεν είναι αρκετές, αποτελούν μία αρχή για την βελτίωση του νοσοκομείου με τις υπάρχουσες δυνατότητες και πρέπει να συνεχιστούν.

Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του επισήμανε ότι με την καινοτόμο διαδικασία απολογισμού του έργου των διοικήσεων των νοσοκομείων, αναδεικνύεται και τεκμηριώνεται ότι γίνονται σημαντικές δράσεις και παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του συστήματος Υγείας. Τόνισε ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται σε φάση επούλωσης των πληγών του , ότι πλέον δεν τίθεται θέμα απαξίωσης και διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο, όπως είπε, είναι βιώσιμο, και πλέον το ζήτημα είναι η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.

O κ. Ξανθός ανέφερε ότι υπάρχουν κενά και καθυστερήσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι ο αντίπαλος δεν είναι οι εργαζόμενοι που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, αλλά το περιβάλλον λιτότητας και δημοσιονομικών περιορισμών, οι αδράνειες και οι αντιστάσεις ενός δυσκίνητου γραφειοκρατικού μηχανισμού, διαβρωμένου σε όλα τα επίπεδα από συμφέροντα. Όπως σημείωσε ο υπουργός, καταβάλλονται προσπάθειες βελτίωσης του συστήματος υγείας μέσω θεσμών διαφάνειας, όπως η λίστα χειρουργείων και τα γραφεία εξυπηρέτησης των πολιτών στα νοσοκομεία.

Οι βασικές δεσμεύσεις του υπουργείου είναι η κάλυψη με καθολικό τρόπων των αναγκών όλων των πολιτών και η στήριξη της δημόσιας περίθαλψης, τόνισε, επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει βήματα με την κάλυψη όλων των ανασφάλιστων πολιτών και με την ενίσχυση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών με την προκήρυξη 520 θέσεων, καθώς και με την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και πρόσθεσε ότι εφόσον χρειαστεί, θα προστεθούν και κλίνες στις ΜΕΘ. Τέλος, είπε ότι αποδέχεται την κριτική εκείνων που ζητούν να γίνουν περισσότερα, αλλά θεωρεί απαράδεκτη την κριτική εκείνων που υποστηρίζουν ότι συνεχίζεται η διάλυση και η απαξίωση του συστήματος υγείας.