Με την Ελλάδα καταπιάνεται σε σημερινό της άρθρο η ιταλική εφημερίδα «Il Manifesto», η οποία αναφέρεται στην πορεία της χώρας, στην επίσκεψη στην Αθήνα του Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και στις δηλώσεις του Ενρίκο Λέτα.

H εφημερίδα καταγράφει τη δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την οποία «όταν μιλάμε για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, αναφερόμαστε σε μια θετική ολοκλήρωσή του» και εκείνη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι «το ερχόμενο καλοκαίρι θα αποτελέσει ορόσημο για την Ελλάδα».

Παράλληλα, η Il Manifesto σημειώνει ότι «το ανοικτό θέμα που ενδιαφέρει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να καταλάβει τι είδους όρους θα πρέπει να σεβαστεί η Ελλάδα, και να καταφέρει να είναι υποχρεώσεις διαφορετικές και λιγότερο ασφυκτικές από εκείνες που επιβλήθηκαν έως τώρα».

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται στη θετική αντίδραση των αγορών στην έκδοση του επταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, ενώ επισημαίνει ότι αναμένεται να υπάρξουν άλλες δυο έξοδοι στις αγορές, πριν το τέλος του προγράμματος, ώστε να αυξηθεί η διαθέσιμη ρευστότητα του δημοσίου, για να μην χρειασθεί εξωτερική στήριξη.

«Στην Αθήνα, στο μεταξύ, παρακολουθούν με ελπίδα τη δημιουργία νέων ισορροπιών στον γερμανικό “μεγάλο συνασπισμό”, με τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι αναμένεται να επιβάλουν μια σαφή αλλαγή πορείας σε σχέση με το παρελθόν» σημειώνει η Il Manifesto, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «και στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να συμβάλει σε μια πιο εποικοδομητική ερμηνεία ορισμένων ευρωπαϊκών κανόνων».

Τέλος, αναδημοσιεύεται δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού, Ενρίκο Λέτα, ο οποίος, με αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε ότι «θεωρώ ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι αναγκαίο να αντικαταστήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όχι μόνον από τυπικής άποψης, αλλά και ουσιαστικής, και να μετατραπεί σε ένα πραγματικό ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης των χωρών μελών».

«Η περίπτωση της Ελλάδας (όπως και ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις), μπορεί και πρέπει να αντιμετωπισθεί εντός της Ευρώπης. Ένα από τα λάθη, στην αρχή της κρίσης ήταν, ακριβώς, η διεθνοποίησή της», είχε τονίσει επίσης ο Λέτα.