Μέχρι και 15% επιπλέον μπόνους στην τιμή ενοικίασης μπορεί να δώσει μια καλή βαθμολογία από το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.

Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, η εφαρμογή του πιστοποιητικού στα ενοίκια των διαμερισμάτων και των γραφείων δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά, καθώς η κατάταξη στα υψηλά κλιμάκια του ενεργειακού πιστοποιητικού δίνει επιπλέον διαπραγματευτική ισχύ στους ιδιοκτήτες, που μπορούν να πετύχουν καλύτερο μίσθωμα για το ακίνητο τους.

Σύμφωνα με τον Μπάμπη Χαραλαμπόπουλο, πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, «τα ακίνητα με καλή ενεργειακή απόδοση θα έχουν ένα προβάδισμα από 5% έως 15%, σε σύγκριση με διαμερίσματα που δεν λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία».

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές των ενοικίων θα αυξηθούν, καθώς αυτή την περίοδο είναι σε πτώση. Ωστόσο, το ενεργειακό πιστοποιητικό θα γίνει η αιτία, που μια μερίδα ακινήτων θα διατηρήσουν τις τιμές τους στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Πώς μπορεί κάποιος που έχει ένα διαμέρισμα να πετύχει να λάβει καλή βαθμολογία, στο υποχρεωτικό, πλέον, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης;

Μέσω εργασιών ανακαίνισης, οι οποίες όμως σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να είναι εκτεταμένες, καθώς οι ενεργειακοί επιθεωρητές ελέγχουν πολλές παραμέτρους.

«Υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις. Εάν ένα διαμέρισμα έχει απλά διπλά τζάμια, τότε δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει και εξωτερική μόνωση όλης της οικοδομής» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου και προσθέτει ότι το ενεργειακό πιστοποιητικό θα γίνει ένα κριτήριο βάσει του οποίου οι ενοικιαστές θα επιλέγουν ακίνητο, καθώς θα ενσωματώνεται σταδιακά στην ψυχολογία της αγοράς.

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ενεργειακού επιθεωρητή και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, ώστε οι ενοικιαστές και οι αγοραστές ακινήτων να είναι σε θέση να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν την πραγματική τους κατανάλωση και τις τυχόν δυνατότητες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Αυτό που ελέγχουν οι ενεργειακοί επιθεωρητές, είναι η μόνωση του κτιρίου, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική του, κατά πόσο εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια, το φυσικό αέριο, αν έχει διπλά τζάμια, σύγχρονο λέβητα, κατά πόσο χρειάζεται ο ενοικιαστής να χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια και πετρέλαιο.