Με σύνθημα «Μαζί ζούμε, αντιστεκόμαστε, διεκδικούμε» διοργανώνεται η φετινή 11η Αντιρατσιστική Γιορτή το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256).

Τη Γιορτή οργανώνουν το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ και περισσότερων από 100 συλλογικοτήτων, όπως οργανώσεις μεταναστών και προσφύγων, κινήσεις αλληλεγγύης, αυτοδιοικητικές παρατάξεις και συνδικάτα.

Ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου, χαρακτήρισε την Αντιρατσιστική Γιορτή «θεσμό του κινήματος αλληλεγγύης και διεκδίκησης». Όπως επισήμανε, «είμαστε σε μια στιγμή που διεθνώς εντείνονται τα πολεμικά, ιμπεριαλιστικά και φιλοπόλεμα σχέδια από πολλές πλευρές, ενώ διεθνώς έχουμε μια ακροδεξιά επιθετικότητα που δεν μένει μόνο στα λόγια».

Οι διεθνείς εξελίξεις θα αναλυθούν από προσκεκλημένους ομιλητές από όλο τον κόσμο. Στη συζήτηση που θα γίνει το Σάββατο για την άνοδο της ακροδεξιάς θα πάρουν μέρος μεταξύ άλλων ο Κάρι Πίτερσον Σμιθ, ακτιβιστής από τις ΗΠΑ και μέλος του αντιρατσιστικού κινήματος «Black Lives Matter», ο ευρωβουλευτής των Ποδέμος, Μιγκέλ Ουρμπάν, και η Αυστραλή ακτιβίστρια, Λιζ Γουάλς.

Όπως περιέγραψε η κ. Γουάλς, στην Αυστραλία διεξάγεται μια αντιρατσιστική καμπάνια «καθώς εδώ και 25 χρόνια υπάρχει ρατσιστική πολιτική που δεν αφήνει τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Σουδάν και τη Σρι Λάνκα να προσεγγίσουν και τους επαναπροωθούν παράνομα».

Η ίδια χαρακτήρισε «το κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες στην Ελλάδα ένα ισχυρό κίνημα και έχουμε να μάθουμε πολλά από αυτό», ενώ προσέθεσε ότι «το θέμα της στρατιωτικοποίησης των συνόρων είναι κοινό παντού και γι’ αυτό πρέπει να είναι κοινές οι δράσεις και οι αγώνες που πρέπει να αναπτύξουμε».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος, υπογράμμισε ότι το κύριο μήνυμα της Αντιρατσιστικής Γιορτής προς την κοινωνία είναι «ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που στην καθημερινή ζωή κάνουν αντιρατσιστικό αγώνα ή υποφέρουν από απάνθρωπες πολιτικές». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη δίκη της Χρυσής Αυγής που είναι σε εξέλιξη, σχολιάζοντας ότι «αν δολοφονήσεις έναν αντιφασίστα μουσικό, τότε είσαι σπίτι σου με την οικογένειά σου και χαίρεσαι τη ζωή σου. Αυτό είναι η απόλυτη προσβολή της δικαιοσύνης». Τέλος, ο κ. Τσιάκαλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς «η Χρυσή Αυγή έχει ξαναναστηθεί στα νησιά, τη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο».

Το πρόγραμμα της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής περιλαμβάνει, επίσης, συζήτηση για την προσφυγική πολιτική Ελλάδας και ΕΕ, συναυλίες, προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας, σκίτσου και βιβλίου, θεατρικά, παιδότοπο και διεθνή κουζίνα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από τις εκδηλώσεις ξεχωρίζει το θεατρικό εργαστήρι που θα πραγματοποιήσει την Κυριακή η ομάδα ατόμων με αναπηρία «ΘΕ.ΑΜ.Α», σε χώρο προσβάσιμο για ηλεκτροκίνητα και χειροκίνητα αμαξίδια. Επίσης, η έκθεση φωτογραφίας για το προσφυγικό της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

Όπως επισήμανε μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης, Μάριος Λώλος, «το προσφυγικό για εμάς τους φωτορεπόρτερ δεν έχει τελειώσει. Τώρα για εμάς έχει ενδιαφέρον να φωτογραφίσουμε τους πρόσφυγες στα camp». Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «δεν έχουμε πρόσβαση σε όλα τα camp και όπου έχουμε, μας δίνεται περιθώριο 45 λεπτών για να φωτογραφίσουμε. Όμως το προσφυγικό για εμάς δεν είναι νούμερα, είναι ανθρώπινες ιστορίες».