Προειδοποιητικές στάσεις εργασίας ξεκινούν από σήμερα οι εργαζόμενοι όλων των υπηρεσιών της Γραμματείας του Εφετείου Αθηνών διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις προσωπικού. Οι στάσεις θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 7 Απριλίου από τις 9:00 έως τις 11:00, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλιμακωθούν.

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας κάνει λόγο για κενές θέσεις που «έχουν ξεπεράσει σε αριθμό κάθε προηγούμενο» και «κίνδυνο παραγραφής υποθέσεων στα χέρια των γραμματέων, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας, κάτι που αναγνωρίζεται και από την Διοίκηση του Εφετείου Αθηνών».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Συλλόγου:

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα τελευταία χρόνια οι κενές θέσεις στις Γραμματείες όλων των Δικαστικών Υπηρεσιών έχουν ξεπεράσει σε αριθμό κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα οι Δικαστικοί Υπάλληλοι που έχουν απομείνει να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο φόρτο εργασίας λόγω της μεγάλης αύξησης της δικαστηριακής ύλης.

Ειδικότερα στο Εφετείο της Αθήνας, η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο και δεν είναι πλέον δυνατό, το υπάρχον προσωπικό να ανταποκριθεί στις ανάγκες  λειτουργίας της Γραμματείας του Δικαστηρίου.  Υπάρχει πλέον άμεσος κίνδυνος παραγραφής υποθέσεων  στα χέρια των Γραμματέων, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας, κάτι που αναγνωρίζεται και από την Διοίκηση του Εφετείου Αθηνών.

Η αύξηση που έγινε τα τελευταία χρόνια στον αριθμό των Δικαστικών Λειτουργών του Εφετείου και των ακροατηρίων συνεδριάσεων, δυστυχώς δεν συνοδεύτηκε με ανάλογη αύξηση των Δικαστικών Υπαλλήλων.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις πολλές “μεγάλες δίκες” που βρίσκονται σε εξέλιξη,  οι οποίες κρατούν ένα σημαντικό αριθμό γραμματέων σε μόνιμη απασχόληση επί μακρό χρονικό διάστημα, έχει οδηγήσει σε πραγματικό αδιέξοδο.

Οι προσλήψεις που αναμένονται μέσω Α.Σ.Ε.Π πρέπει να επισπευτούν, ώστε να βρεθεί άμεσα  λύση στο πρόβλημα, αν και για το Εφετείο Αθηνών δεν προβλέπεται επαρκής  αριθμός υπαλλήλων, αντίστοιχος με τις ανάγκες του δικαστηρίου. Το Υπουργείο πρέπει να φροντίσει ώστε η επιτροπή ανακατανομής των  οργανικών θέσεων να προβεί σε ανάλογη αύξηση των θέσεων Γραμματέων του Εφετείου Αθηνών.

Επίσης, θα πρέπει επιτέλους, να σταματήσουν οι αποσπάσεις Υπαλλήλων προς άλλους φορείς, που πραγματοποιούνται με κάθε τρόπο, νόμιμο ή μη (εκτός διαδικασίας Υπηρεσιακών Συμβουλίων).

Το Δ.Σ του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, αποφάσισε ομόφωνα, για την ανάδειξη του προβλήματος, την πραγματοποίηση δίωρων προειδοποιητικών διακοπών διαμαρτυρίας, όλων των υπηρεσιών της Γραμματείας του Εφετείου Αθηνών, από την Δευτέρα 3-42017 έως και την Παρασκευή 7-4-2017 από 09.00 έως 11.00 π.μ. και στην συνέχεια επανεκτίμηση και αν χρειαστεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».