Οι παράγοντες του νησιού αποδίδουν την πτώση στη γενικότερη οικονομική κρίση, αλλά και στις πρόσφατες απεργίες στον τομέα των μεταφορών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το γραφείο ασφαλείας του δημοτικού λιμενικού ταμείου νότιας Δωδεκανήσου,  τον Ιούλιο έφτασαν στη Ρόδο 74.500 τουρίστες, ενώ την ίδια περίοδο πέρσι το νησί είχε κατακλυστεί με 96.889 τουρίστες.

Μειωμένος αναμένεται να είναι και ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων, αφού σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένονται να καταπλεύσουν 85 κρουαζιερόπλοια, ενώ το 2009 ο αριθμός ανερχόταν στα 99. Φυσικά μικρότερος θα είναι και ο αριθμός των τουριστών που θα έρθουν με αυτά, που δεν θα ξεπεράσει τα περσινά νούμερα των 108.000 ατόμων.

Σε παλιότερες δηλώσεις του στην εφημερίδα «Δημοκρατική» ο πρόεδρος της Ένωσης Πρακτόρων Κώστας Γεωργιάδης είχε επισημάνει ότι «δεν πλασάρεται πλέον η Ρόδος ως δημοφιλής προορισμός από τις ξένες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων που κλείνουν τα προγράμματα τους για το καλοκαίρι. Μας θεωρούν ασύμφορο οικονομικά προορισμό και για το λόγο αυτό μας βγάζουν από τα προγράμματα τους. Μας προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας επανακάμπτουν στη Μεσόγειο, αλλά δεν περιλαμβάνουν τη Ρόδο στα προγράμματα τους. Αντιθέτως έχουν προσθέσει περισσότερα λιμάνια της γειτονικής χώρας Τουρκίας», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.